powiększ zdjęcie

ŻYWNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA ODPORNOŚĆ

11.09.2014

zywnosc1Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią sezon na grypę i przeziębienia. Jak bronić się przed wirusami i bakteriami? Naturalnie poprzez żywność!

Wiele badań dowodzi, że możemy skutecznie modulować aktywność naszego układu odpornościowego poprzez naszą codzienną dietę. Głównym winowajcą powstawania stanu zapalnego są wolne rodniki. Wiele produktów żywnościowych zawiera antyoksydanty, czyli substancje zwalczające wolne rodniki.

zywnosc2 Produkty bogate w przeciwutleniacze to przede wszystkim warzywa (pomidory, kiszonki, kapusta, dynia, brokuły) i owoce (jagody, żurawina, maliny, owoce cytrusowe), zboża (amarantus, owies), ale również zioła, herbata, imbir, czosnek, cebula i miód.

 

 

 

NIE BÓJ SIĘ CZOSNKU

zywnosc3Mówi się, że od tego kto jada czosnek uciekają choroby, ale też ludzie. Cóż, faktem jest, że czosnek ma bardzo intensywny zapach, dlatego nie polecamy jadać go w dużych ilościach, ale jako dodatek np. do sałatek czy makaronów. Czosnek jest bogaty w wiele substancji aktywnych biologicznie. Niektóre z nich są tak silne, że hamują rozwój Helicobater pylorii – bakterii odpowiedzialnej za rozwój choroby wrzodowej. Ponadto lotne olejki zawarte w tej roślinie stymulują rozwój probiotycznych bakterii z rodzaju Lactobacillus. Czosnek ma udowodnione właściwości antyoksydacyjne. Zawarta w nim allicyna jest aktywnym składnikiem wykazującym działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Ponadto zwiększa odporność organizmu i reguluje pracę komórek biorących udział w odpowiedzi immunologicznej.

 

MIÓD NA OSŁODĘ

zywnosc4Miód pszczeli to bogactwo substancji aktywnych wspierających układ odpornościowy, ale również sercowo-naczyniowy. Miód zawiera m. in. aktywne enzymy, kwasy organiczne, mikroelementy, witaminy, karotenoidy, kwas askorbinowy oraz aminokwasy. Miód hamuje stany zapalne i działa antybakteryjnie. Zawarte w nim antyoksydanty (flawonoidy, kwasy fenolowe) hamują stres oksydacyjny i związany z nim stan zapalny. Mimo, że jest bardzo kaloryczny (77% cukru), to słodzenie nim herbaty z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.

 

ALOES

Popularny w ostatnim czasie aloes ma bardzo wszechstronne działanie. Zawiera wiele substancji czynnych biologicznie takich jak polisacharydy, które regulują działanie układu immunologicznego. Aloes zawiera również składniki mineralne (żelazo, cynk, mangan, magnez, wapń), sterole i beta-sitosterol (działanie przeciwzapalne), saponiny (działanie odkażające i ściągające) oraz kwas salicylowy (działanie przeciwbólowe).

 

POSTAW NA ZIOŁA

zywnosc5Pod koniec XIX wieku niemiecki ksiądz Sebastian Kneipp wymyślił i rozpropagował metodę leczenia ziołami, która stała się podwaliną dzisiejszej fitoterapii. Kneipp zbierał zioła z podalpejskich łąk i przyrządzał z nich napary, herbaty, nalewki, soki i olejki. Te same zioła są aktualnie wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Zioła wzmacniające odporność i wspomagające leczenie przeziębień to np. tymianek. Zawiera on garbniki, flawonoidy oraz olejki lotne o działaniu wykrztuśnym i odkażającym. Polecany jest w zapaleniu oskrzeli oraz zakażeniach i chorobach górnych dróg oddechowych. Gdy czujemy spadek odporności możemy sięgnąć np. po herbatkę z szałwii. Obecne w niej olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, antyseptycznie i przeciwgrzybiczno. Na co dzień zamiast czarnej herbaty polecamy picie herbaty z malin, która nie tylko rozgrzewa, ale zawiera również antyoksydanty. Inne zioła wspomagające odporność to m.in. imbir, piołun, dziurawiec, bratek polny, czarne jagody, dzika róża, stokrotka, kolendra, czarny bez, pokrzywa.

 

Bibliografia:

1. Koszowska A i wsp. (2013): Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi, Medycyna środowiskowa, t. 16, 2, s. 79-84.
2. Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A. (2011): Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Probl Hig Epidemiol, t. 92, 4, s. 810-812.
3. Spałek K., Trzewikowska I. (2007): Kuracja ziołowa w ramach metody Sebastiana Kneippa stosowana w uzdrowiskach w Niemczech, Postępy Fitoterapii, t. 4, s. 212-215.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj