powiększ zdjęcie

JAGODY I BORÓWKI

23.06.2014

jagody1Lato to sezon na borówki i jagody. Te owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Wpływają pozytywnie na wzrok, serce oraz działają przeciwnowotworowo. Dodatkowo są niskokaloryczne i bogate w błonnik.

NATURALNE ANTYOKSYDANTY

jagody2Owoce borówki czernicy (Vaccinium myrtillus L.), zwanej również czarną jagodą, borówką lub czernicą są bogate w antyoksydanty zmiatające wolne rodniki. Wywar z borówki ma działanie przeciwzapalne, przeciwrządowe i przeciwbiegunkowe. Owoce borówki stosuje się również w nieżytach jelit i żołądka, stanach zapalnych pęcherza i dróg moczowych. Ciemny barwnik tych jagód jest również stosowany jako naturalny barwnik (E 163) przy produkcji win, dżemów i konfitur. Suszone owoce borówki są składnikiem owocowych herbat i mieszanek ziołowych. Zarówno jagody (borówka czernica) jak i borówki (Vaccinium uliginosum L.) należą do owoców o  bardzo wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Jest ona dwukrotnie większa niż moc przeciwutleniająca innych owoców jagodowych – malin i poziomek.

 

BORÓWKI NA WZROK I ZDROWE NOGI

jagody_3Owoce borówki działają również ochronnie na wzrok. Codzienna wielogodzinna praca przed komputerem i oglądania telewizji skutkuje przemęczeniem oczu, pogorszeniem ostrości widzenia, zaburzeniem mikrokrążenia siatkówkowego i naczyniowego. Tym negatywnym objawom może przeciwdziałać regularne spożywanie borówek w postaci świeżych owoców lub soku. Badanie przeprowadzone na pilotach RAF-u, którzy jedli dżem z owoców borówki, udowodniło, że zawarte w nich antocyjany poprawiają widzenie po zmroku. Owoce borówki wzmacniają naczynia włosowate, stymulują produkcję rodopsyny (substancja ważna w procesie widzenia) i normalizują niektóre dolegliwości wzroku (krótkowzroczność, ślepotę dzienną, fotowrażliwość w retinopatii cukrzycowej). Wyciąg z owoców borówki czernicy, sam lub w połączeniu z beta-karotenem i witamina E, podawany zarówno osobom zdrowym jak i pacjentom ze schorzeniami wzroku, wywoływał polepszenie nocnego widzenia, lepszą adaptację do ciemności oraz szybsze przywrócenie ostrości wzroku po ekspozycji na błysk światła.

W innym badaniu dowiedziono, że spożywanie wyciągu z borówki i retinolu już po 15 dniach znacząco polepszyło wrażliwość siatkówki oka u krótkowzrocznych pacjentów. Antocyjany zapobiegają również pękaniu naczyń włosowatych oraz zwiększają wydolność naczyń krwionośnych kończyn dolnych obniżając w ten sposób ryzyko wystąpienia żylaków.

 

ANTOCYJANY PRZECIW NOWOTWOROM I MIAŻDŻYCY

jagody4Antocyjany zawarte w jagodach i borówkach, jako silny antyutleniacz, hamują podziały komórek nowotworowych różnych typów. Antocyjany mają zdolność blokowania namnażania się komórek rakowych na różnych etapach, jak również przyspieszają ich obumieranie. Antocyjany dodatkowo hamują utlenianie cholesterolu LDL, który przyczynia się do tworzenia blaszki miażdżycowej.

 

RESWERATROL

Owoce borówki oraz jagód zawierają również resweratrol, który obniża ryzyko występienia miażdżycy, choroby wieńcowej i zawału mięśnia sercowego. Resweratrol, podobnie do antocyjanów, hamuje odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych oraz działa przeciwzakrzepowo. Dodatkowo wykazano, że resweratrol ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

 

JAGODY A ODCHUDZANIE

jagody5Borówki i jagody mają niski indeks glikemicznym oraz niską kaloryczność (ok. 45 kcal/100 g), dlatego z powodzeniem mogą być spożywane nawet przez osoby odchudzające się. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika pokarmowego zwiększa sytość i pozwala wytrwać w reżimie dietetycznym.

 

Bibliografia:

  1. Piątkowska E., Kopeć A., Leszczyńska T. (2011): Antocyjany-charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, t. 4, 77, s. 24 – 35.
  2. Piątkowska E., Kopeć A., Leszczyńska T. i wsp. (2011): Prozdrowotne właściwości resweratrolu, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, t. 5, 78, s. 5 – 15.
  3. Witkowska A., Zujko M. E. (2009): Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych, Bromat. Chem. Toksykol, t. 42, s. 900-903.
Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj