Optymalne spożycie magnezu jest niezbędne dla prawidłowego działania wielu narządów. Wyniki badań wykazują, że dieta większości społeczeństwa nie zawiera odpowiedniej ilości pokarmów bogatych w magnez, takich jak produkty pełnoziarniste, orzechy czy zielone warzywa liściaste. Dobrym sposobem na uzupełnienie magnezu jest regularne picie wody bogatej w ten pierwiastek. W przypadku niedoborów można sięgać po suplementy o dobrej przyswajalności.
MAGNEZ W WODZIE
Woda może dostarczyć około 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na magnez. Udział ten zależy od zawartości magnezu w wypijanej wodzie, na który wpływają różnice geograficzne, geologiczne, stopień oczyszczenia i filtracji oraz wielkość spożycia wód mineralnych o różnym stopniu mineralizacji.
Miękka i przegotowana woda zawiera znacznie mniej magnezu niż woda twarda. W przypadku domowego filtrowania wody warto używać filtrów magnezowych, które nasycają wodę tym pierwiastkiem. Dzięki temu otrzymujemy wodę oczyszczoną ze szkodliwych substancji, a nie z magnezu.
Spożycie wody mineralnej o średnim (powyżej 500 mg/l) lub wysokim stopniu mineralizacji (powyżej 1500 mg/l), o zawartości magnezu ok. 100 mg/l i przy zachowaniu proporcji wapnia do magnezu ok. 2:1, może być dodatkowym źródłem dobrze przyswajalnego magnezu.
PRZYCZYNY NIEDOBORU MAGNEZU
Średnie zapotrzebowanie na magnez u mężczyzn w wieku 19-30 lat wynosi 330 mg/dobę, a po 30 r. ż. 350 mg/dobę. W przypadku kobiet wynosi ono odpowiednio 255 mg/dobę i 265 mg/dobę.
Jedną z głównych przyczyn niedoborów magnezu jest niedostateczne jego spożycie z żywnością, ale również zubożenie i skażenie gleby. Konsekwencją tego jest obniżenie zawartości magnezu w zbożach, warzywach i owocach. Kolejną przyczyną jest przetwarzanie żywności i stosowanie środków konserwujących.
Zawartość magnezu w wybranych produktach
produkt | magnez (mg/100 g) |
kakao 16%, proszek | 420 |
słonecznik, nasiona | 359 |
migdały | 269 |
kasza gryczana | 218 |
fasola biała, nasiona suche | 169 |
czekolada gorzka | 165 |
orzechy pistacjowe | 158 |
orzechy laskowe | 140 |
płatki owsiane | 129 |
ryż brązowy | 110 |
czekolada mleczna | 97 |
natka pietruszki | 69 |
chleb żytni razowy | 64 |
chleb graham | 62 |
kasza jęczmienna, perłowa | 45 |
Pokarmy bogate w tłuszcz, błonnik i fityniany zmniejszają wchłanianie magnezu w jelitach, a nadmiar fosforanów w pokarmach zwiększa wydalanie magnezu wraz z moczem.
Do niedoborów magnezu może też doprowadzić nadużywanie alkoholu oraz kawy, jak również diety redukcyjne, a zwłaszcza dieta ubogobiałkowa, z dużą zawartością błonnika czy wapnia, który zmniejsza wchłanianie tego pierwiastka.
Spadek stężenia magnezu w organizmie obserwuje się w przebiegu chorób polegających na zaburzeniach wchłaniania czy nadmiernym wydalaniu. Deficyt tego pierwiastka może być spowodowany przyjmowaniem środków moczopędnych, antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, cytostatyków, leków psychotropowych oraz nasennych.
Objawy niedoboru magnezu:
– zaburzenia rytmu serca,
– nadciśnienie tętnicze,
– stan ciągłego zmęczenia i braku energii,
– spadek nastroju,
– depresja,
– trudności w koncentracji,
– nadmierna drażliwość,
– tiki nerwowe (np. drganie powiek),
– skurcze łydek,
– drętwienie i mrowienie kończyn dolnych,
– wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci.
SUPLEMENTACJA MAGNEZU
Suplementacja magnezu pomaga uzupełnić jego niedobory i umożliwić prawidłowy przebieg szeregu procesów metabolicznych. Przyswajalność jonów magnezu z suplementów zależy od ich formy chemicznej, rozpuszczalności w wodzie, sposobu podawania, dawki oraz zawartości innych związków wspomagających wchłanianie np. witaminy B6.
Suplementy magnezowe można podzielić na związki organiczne i nieorganiczne. Wchłanianie magnezu w postaci związków nieorganicznych jest niskie w przypadku węglanu oraz tlenku, a znacznie większe dla chlorku i siarczanu. Znacznie lepszą biodostępnością charakteryzują się sole jonu magnezu z organicznymi kwasami, czyli chelaty. Chelat magnezu z cytrynianem ma najlepszą przyswajalność udowodnioną badaniami in vivo.
Dzięki dobrej rozpuszczalności, stabilności oraz biodostępności cytrynian magnezu jest najbardziej polecanym preparatem stosowanym w przypadku niedoborów magnezu.
Pamiętajmy, że suplementy powinny być jedynie uzupełnieniem, a nie substytutem zróżnicowanej diety.
Bibliografia: