Kontakt
DAFI
KULINARIA
ZDROWA DIETA
LIFESTYLE
NAJNOWSZE WPISY
05.07.2022
Radar burz – nie daj się zaskoczyć pogodzie!
Gwałtowne burze z piorunami i liczne podtopienia to coraz częściej otaczająca nas rzeczywistość. Kryzys klimatyczny sprawia, że anomalie pogodowe takie jak porywisty wiatr czy silne…
04.07.2022
Krem do opalania to nie wszystko. Jak przygotować skórę na lato?
03.07.2022
Krystian Ochman na Eurowizji 2022. Jak wokaliści dbają o swój głos?
Pozostałe wpisy
02.07.2022
zobacz więcej
Wakacje 2022 – jak wpłynie na nie obecna sytuacja na świecie?
Covid, wojna w Ukrainie, szalejąca inflacja i rosnące ceny paliw – nie ma wątpliwości, że te czynniki wpłyną na tegoroczne wakacje. Które kierunki będą w tym roku najpopularniejsze? Jak obecna sytuacja wpłynie na planowanie przez nas urlopu? Ostatnie dwa lata nie sprzyjały podróżom. Nic dziwnego, że wiele osób planuje w…
25.09.2020
zobacz więcej
NA CZYM POLEGA DIETA ZASADOWA?
Dieta zasadowa zakłada, że sposób żywienia oparty na produktach alkalizujących poprawia zdrowie i zapobiega chorobom. Na czym polega i jakie są jej zasady? Dieta zasadowa, nazywana również alkaliczną lub dietą pH ma na celu wspomaganie organizmu w utrzymaniu prawidłowego, lekko zasadowego odczynu niektórych płynów ustrojowych ciała i tym samym poprawę…
13.06.2020
zobacz więcej
ZALETY PŁATKÓW OWSIANYCH
Owies jest źródłem wielu cennych składników odżywczych i biologicznych. Zdaniem lekarzy oraz dietetyków produkty owsiane są ważnym elementem diety, szczególnie u osób z nadwagą i otyłością, hipercholesterolemią, miażdżycą, cukrzycą, nadciśnieniem czy zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego. Płatki owsiane należą do żywności funkcjonalnej, ponieważ udowodniono na podstawie wielu badań naukowych ich korzystny wpływ…
10.06.2020
zobacz więcej
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ PRODUKTÓW DAFI GWARANTOWANA!
Marka Dafi, pod którą produkowane są dzbanki i butelki filtrujące, od lat prowadzi działania wspierające środowisko. Dołączyliśmy do dumnych posiadaczy firmowych pasiek, aktywnie wspieramy ochronę zagrożonych gatunków, dołączyliśmy również do akcji „Robimy tlen dla Kielc”. Korzystamy z technologii, których zastosowanie minimalizuje negatywny wpływ na środowisko, a tym samym na życie…
28.05.2020
zobacz więcej
BAKTERIE JELITOWE - MALI OBROŃCY ODPORNOŚCI
W ostatnich latach rośnie zainteresowanie świata nauki wpływem mikroflory jelitowej na zdrowie człowieka. Mikrobiota jelitowa pełni wiele różnych funkcji, a jej prawidłowa struktura ilościowa oraz jakościowa (eubioza) wspomaga równowagę całego organizmu, buduje odporność, reguluje metabolizm i syntezę rozmaitych związków chemicznych np. serotoniny. Dysbiosa może być przyczyną rozwoju różnych schorzeń-od zespołu…
21.05.2020
zobacz więcej
CZARNUSZKA-WIELKA MOC CZARNYCH ZIARENEK
Czarnuszka była znana i ceniona już w starożytnej Asyrii, a wzmianki o niej można znaleźć w Biblii. Po raz pierwszy ,,czarny kminek” został opisany przez greckiego lekarza Diosuridesa. Hipokrates wykorzystywał ją do leczenia nieżytu żołądka oraz jelit. Aktualnie jest popularnym składnikiem w kuchni bułgarskiej i Dalekiego Wschodu. Nasiona czarnuszki siewnej…
14.05.2020
zobacz więcej
DIETA W CUKRZYCY TYPU 2. CO POWINIEN JEŚĆ DIABETYK?
Poglądy na temat żywienia osób z cukrzycą typu 2 zmieniały się wraz z postępem wiedzy o na temat tej choroby. W ciągu ostatnich dziesięcioleci ulegały one stopniowej ewolucji. Mimo coraz skuteczniejszej farmakologii, dieta i wysiłek fizyczny są wciąż niezastąpioną i integralną częścią leczenia cukrzycy, zwłaszcza jeśli towarzyszy jej otyłość. Jakie…
07.05.2020
zobacz więcej
RESWERATROL - PROZDROWOTNA MOC WINOGRON I WINA
Picie wina w umiarkowanych ilościach redukuje ryzyko zawału, udaru, rozwoju miażdżycy, a nawet nowotworów. ,,Francuski paradoks” opisano wiele lat temu, gdy zaobserwowana wśród francuzów kardioprotekcyjne działanie zawartego w winie resweratrolu. W ostatnim czasie odkryto, że związek ten aktywuje gen długowieczności i wpływa ochronnie na struktury komórek. Resweratrol należy do grupy…
30.04.2020
zobacz więcej
DIETA NIEMOWLĄT. JAK I KIEDY JĄ ROZSZERZYĆ?
Rozszerzanie diety malucha należy rozpocząć, gdy mleko (naturalne lub modyfikowane) przestaje mu już wystarcza tzn. gdy nie pokrywa ono już wszystkich jego potrzeb, a dojrzałość neurofizjologiczna pozwala mu przyjmować i przyswajać nowe pokarmy. Minimalnym, bezpiecznym wiekiem, kiedy można rozpocząć wprowadzanie pokarmów stałych jest ukończony 17 tydzień życia. Kiedy rozpocząć…
23.04.2020
zobacz więcej
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE MORWY BIAŁEJ
W medycynie Dalekiego Wschodu morwa biała jest znaną od wieków rośliną o właściwościach leczniczych. Bogate w składniki bioaktywne są nie tylko jej owoce, ale również nasiona, liście oraz kora. Wykorzystywane są one w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych takich, jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie tętnicze. Morwa biała (Morus alba…
Starsze wpisy »
Bądź na bieżąco
z najnowszymi promocjami
Zapisz się do klubu Dafi i korzystaj z oferty specjalnej już dziś!
Zapisz się
Oferta DAFI
>
Sklep DAFI
>
Klub DAFI
>
Zadaj pytanie
>
Popularne wpisy
DAFI na Instagramie
obserwuj
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Dafi
MENU:
strona gówwna
szukaj
Kontakt
Nasi eksperci
Kategorie bloga:
DAFI
KULINARIA
ZDROWA DIETA
LIFESTYLE
Social Media: