powiększ zdjęcie

PROBIOTYKI

30.07.2014

probiotyki_1Prawidłowe żywienie to jeden z najważniejszych elementów stylu życia gwarantujący zdrowie. Wiemy, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Probiotyki zawarte w żywność wpływają na działanie całego ustroju: poprawiają odporność, wspierają trawienie oraz łagodzą alergię.

MAŁE BAKTERIE I ICH WIELKA ROLA

probiotyki_2Stan oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego są niezwykle istotne dla stanu zdrowia każdego człowieka.  Układ pokarmowy to długi co do wielkości układ organizmu. Mikroflora obecna w jelitach zmienia się w zależności od wieku, stanu zdrowia, sposobu żywienia, odporności i stosowanych leków. Bakterie pochodzące od matki zasiedlają układ pokarmowy noworodka zaraz po urodzeniu. Wraz z rozszerzaniem diety w jelicie rozwijają się kolejne grupy bakterii. Nie wszystkie drobnoustroje są dobroczynne. Mikroflorę jelitową zamieszkują również patogeny oraz tzw. względne patogeny. Pomiędzy tymi grupami powinna być zachowana równowaga, gdyż w stanach jej zaburzenia np. po antybiotykoterapii może dochodzić do przemieszczania się bakterii i toksyn do krwi. Antybiotyki niszczą nie tylko groźne bakterie, ale również pro biotyczne. Szacuje się, że odbudowanie prawidłowej mikroflory po antybiotykoterapii trwa nawet rok.

 

JAKIE FUNKCJE PEŁNIĄ PROBIOTYKI?

probiotyki_3Probiotyki zamieszkujące jelita pełnią szereg pożytecznych funkcji:

– ograniczają rozwój bakterii patogennych,
– wspomagają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych,
– ułatwiają trawinie laktozy,
– wytwarzają witaminy (K, B1, B2, B12),
– zwiększają bioprzyswajanie żelaza niehemowego i wapnia z produktów roślinnych,
– obniżają poziom ,,złego” cholesterolu LDL we krwi,
– zapobiegają nowotworom jelita grubego,
– stymulują układ odpornościowy.

 

 

Probiotyki działają korzystnie w różnych schorzeniach układu pokarmowego (zespół jelita drażliwego, zapalenie jelit). Różne szczepy probiotyczne są  powodzeniem wykorzystywane w leczeniu ostrych biegunek różnego pochodzenia (poantybiotykowe, po napromieniowaniu,  rota wirusowe) zarówno u dzieci jak i dorosłych. Pożyteczne bakterie zwalczają bakterię Helicobacter pylori, która może powodować chorobę wrzodową i wspomagają terapię u pacjentów z zakażeniem tym patogenem. Probiotyki łagodzą również atopowe zapalenie (AZS) skóry u alergików. Przyczyny AZS nie są do końca znane, lecz wiadomo, że jej rozwój jest spowodowany nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego na alergen. Badania dowiodły, że podawanie dzieciom z alergią na mleko szczepy Lactobacillus rhamnosus łagodzi ciężkość AZS. Zaleca się, aby już kobiety w ciąży stosowały probiotyki w celu ochrony dziecka przed wystąpieniem alergii w przyszłości.

 

PREBIOTYKI I SYNBIOTYKI

probiotyki_4
Szczepy probiotyczne to przede wszystkim Lactobacillus (casei, bulgaricus, plantarum, rhamnosus, acidophilus) oraz Bifidobacterium (bifidem, longum). Bakterie te możemy znaleźć m. in. w jogurtach, kefirach czy maślance. Możemy również wspomóc rozwój prozdrowotnej mikroflory stosując suplementy z tymi szczepami. Jednak ważna jest również nasza dieta, której składniki mogą wspomóc lub osłabić rozwój probiotyków. Niezdrowa dieta uboga w produkty pełnoziarniste, zboża, owoce i warzywa prowadzi do stopniowego obumierania pożytecznych bakterii, którym miejsce zajmują patogeny. Co więc jeść, aby ,,nakarmić” dobre drobnoustroje? Związki, które preferują probiotyki nazywane są prebiotykami. Należą do nich oligosacharydy występujące w produktach roślinnych. Najwięcej z nich znajduje się w cykorii, karczochach, czosnku, porze, cebuli, pszenicy oraz bananach. Szacuje się, że wzbogacanie pro- i prebiotykami żywności będzie coraz powszechniejsze. Mają one coraz większe znaczenie i nie ma wątpliwości, że chronią przed wieloma schorzeniami oraz wpływają na poprawę zdrowia.

Bibliografia:

1. Nowak,. A., Śliżewska K. Libudzisz Z., Socha J. (2010): Probiotyki-efekty zdrowotne, Żywność.  Nauka. Technologia. Jakość, t. 4, 71, s. 20-36.
2. Trafalska E., Grzybowska K. (2004): Probiotyki-alternatywa dla antybiotyków?, Wiadmości lekarskie, t. 58, 9-10, s. 491-498.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj