powiększ zdjęcie

NIEZWYKŁY IMBIR

29.04.2014

IngwerteeImbir to roślina znana i ceniona od tysięcy lat. Ma zastosowanie zarówno w lecznictwie jak i w kuchni. Działa rozgrzewająco, poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm. Według medycyny chińskiej i tybetańskiej korzeń imbiru jest afrodyzjakiem.

 

Imbir lekarski to roślina o bulwiastym kłączu, która pochodzi najprawdopodobniej z południowo-wschodniej Azji, a aktualnie uprawiana jest w krajach tropikalnych (Chiny, Jamajka, Indie, kraje afrykańskie). Imbir znany jest i stosowany w wielu krajach, choć pod różnymi nazwami takimi jak: adrak, gengibre, Ingwer, gingerroot, ajenjibre, kanchiang, zingibil, shengiang.

 

IMBIR NA PRZEZIĘBIENIE I STANY ZAPALNE

Sick Woman. Flu. Woman Caught Cold. Sneezing into TissueOstry smak i charakterystyczny zapach imbiru pochodzi z olejków eterycznych i żywic oraz aktywnych biologicznie nielotnych substancji z grupy gingeroli. To właśnie te związki mają właściwości lecznicze. Korzeń imbiru jest pomocny przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, hamuje kaszel, ułatwia odksztuszanie i ma właściwości rozgrzewające. Imbir wspomaga również trawienie poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych i żółci oraz zapobieganie wzdęciom. Polecany jest w zespole jelita drażliwego oraz przewlekłych zapaleniach jelit ze względu na działanie przeciwzapalne. Imbir ma właściwości przeciwwymiotnie, dlatego jest składnikiem popularnych leków na chorobę lokomocyjną. Może być też stosowany profilaktycznie w porannych nudnościach u ciężarnych oraz w nudnościach pooperacyjnych.

 

NATURALNY LEK

Naukowcy coraz częściej biorą imbir pod lupę. W ostatnim czasie udowodnili, że może on hamować agregację płytek krwi, czyli zmniejszać ryzyko zakrzepów oraz udarów. Trwają badania nad jego właściwościami antyrakowymi. Dowiedziono, ze jeden z aktywnych składników imbiru może przyspieszać obumieranie komórek nowotworowych. Imbir ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne może działać chemoprewencyjnie i blokować podziały komórek rakowych. Badania in vitro dały nadzieję na potencjalne wykorzystanie immunosupresyjnego działania imbiru w transplantologii.

 

IMBIR NA STAWY

Physiotherapist massaging leg of manBadania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych na grupie 261, wykazały że podawanie kłącza imbiru istotnie łagodzi ból u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Udowodniono ponadto, że imbir zmniejsza obrzęk chorych stawów. Przeprowadzone doświadczenia były jednak prowadzone przez krótki okres i na małej grupie pacjentów, dlatego potrzebne będę kolejne, obszerniejsze badania kliniczne przy użyciu nowoczesnych metod. Aktualnie preparaty z imbirem zalecane sąw schorzeniach stawów jedynie jako leki pomocnicze. Ze względu na niewielkie działania uboczne oraz mechanizm działania imbiru stanowi on nadzieję na poprawę zdrowia pacjentów chorujących na schorzenia reumatyczne. Preparatów z imbirem nie powinny zażywać kobiety w ciąży, osoby ze schorzeniami pęcherzyka żółciowego oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

 

IMBIR W KUCHNI

gingerImbir ze względu na swoje ogromne walory zdrowotne możemy zaliczyć do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz wartości odżywczej posiada jeszcze cechy wpływające na poprawę zdrowia. Kłącze imbiru powinno na stałe zagościć w naszej kuchni, gdyż nie tylko poprawia trawienie, ale również przyspiesza spalanie kalorii. Idealnie pasuje do smażonego drobiu i ryb, dań z ryżu, dań kuchni chińskiej i indyjskiej. Po obiedzie idealna będzie herbata z imbirem (wystarczy zalać wrzątkiem kilka plastrów imbiru lub dodać szczyptę imbiru w proszku do zwykłej herbaty), a pomiędzy posiłkami – woda filtrowana ze świeżym imbirem i cytryną.

 

Bibliografia:

  1. Lutomski J.: Zioła, fito farmaceutyki i nutraceutyki, Postępy Fitoterapii, 2000, t. 1, s. 4-6.
  2. Cisowski W. i wsp.: Kłącze imbiru – zastosowanie lecznicze oraz składniki czynne, Postępy Fitoterapii, 2004, t. 2, s. 71-76.
Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj