Czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- olej rzepakowy
- przyprawy do mięsa: pieprz, ostra papryka, ziele angielskie, listek laurowy, tymianek
- sól zawsze dodajemy pod koniec gotowania, żeby mięso było miękkie
- łyżka mąki (ja używam ziemniaczanej)
- kasza gryczana
- kapusta czerwona (pocięta w paski- skropiona cytryną, oliwą z oliwek, posolona i popieprzona powinna kruszeć przez noc w lodówce)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Mięso myjemy i osuszamy. W rondelku podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszkli dodajemy mięso i mieszamy, aż się zrumieni. Dodajemy szklankę wody z filtra i dusimy godzinę wkładając ziele angielskie, liść laurowy, tymianek.
- Po godzinie zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną.
- Nakładamy na talerze ugotowaną kaszę gryczaną, wcześniej przygotowaną surówkę i nasz gulasz.
SMACZNEGO!