powiększ zdjęcie

WOŁOWINA Z KASZĄ GRYCZANĄ I CZERWONĄ KAPUSTĄ

28.01.2014

krowa1

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • olej rzepakowy
  • przyprawy do mięsa: pieprz, ostra papryka, ziele angielskie, listek laurowy, tymianek
  • sól zawsze dodajemy pod koniec gotowania, żeby mięso było miękkie
  • łyżka mąki (ja używam ziemniaczanej)
  • kasza gryczana
  • kapusta  czerwona (pocięta w paski- skropiona cytryną, oliwą z oliwek, posolona i popieprzona powinna  kruszeć przez noc w lodówce)

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Mięso myjemy i osuszamy. W rondelku podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszkli dodajemy mięso i mieszamy, aż się zrumieni. Dodajemy szklankę wody z filtra i dusimy godzinę wkładając ziele angielskie, liść laurowy, tymianek.
  2. Po godzinie zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną.
  3. Nakładamy na talerze ugotowaną kaszę gryczaną, wcześniej przygotowaną surówkę i nasz gulasz.

 krowa2

SMACZNEGO!

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj