powiększ zdjęcie

OMLET Z POMIDORAMI I KOLENDRĄ

27.05.2018

Jeśli masz już dość jedzenia na śniadanie owsianek i kanapek, wypróbuj nasz przepis na omlet. Zdrowe, pożywne i sycące śniadanie to idealny początek dnia!

Czas przygotowania: 15 min.

Składniki (1 porcja):
– jaja (3 szt.)

– pomidory (1 szt./150 g)

– cebula (1/4 szt./25 g)

– płatki owsiane (30 g/3 łyżki)

– świeża posiekana kolendra (3 łyżki)

– olej rzepakowy (1 łyżecza)

– sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Wbij jaja do miseczki, dodaj płatki owsiane, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 2.

Pokrój pomidora w kostkę i posiekaj cebulę.

Krok 3.

Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż cebulę.

Krok 4.

Wlej na patelnię masę jajeczną. Dodaj pomidory. Smaż na małym ogniu ok. 5-7 min., aż masa się zetnie.

Krok 5.

Przełóż omlet na talerz i posyp świeżą kolendrą.

 

Omlet to idealne danie na śniadanie białkowo-tłuszczowe, które daje dłuższe uczucie sytości i jest często zalecane osobom z cukrzycą i insulinoopornością.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj