powiększ zdjęcie

LETNIE OWOCE

27.06.2014

letnieowoce1Nadeszło wyczekiwane od miesięcy lato, a wraz z nim sezon na kolorowe, pełne witamin i antyoksydantów owoce.  Wiele osób stara się unikać owoców ze względu na zawarty w nich cukier, jednak mają one też witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty, których  nie są w stanie zastąpić żadne inne produkty żywnościowe ani suplementy diety.

 Owoce składają się głównie z wody i węglowodanów (glukozy, fruktozy, sacharozy). Im bardziej dojrzałe owoce, tym więcej cukru zawierają. O smaku owoców decyduje nie tylko cukier, ale również obecność kwasów granicznych (winowego, cytrynowego, jabłkowego). Wbrew pozorom większość owoców ma właściwości odkwaszające, dlatego powinniśmy łączyć je z mocno zakwaszającymi produktami takimi jak produkty zbożowe, mięsne czy przetwory mleczne (kefir, jogurt, sery).

letnieowoce2MALINY

Maliny to bogate źródło witamin (C, E, B1, beta-karotenu). Zawierają również wapń i fosfor. Maliny mają dużą moc antyoksydacyjną, która sprawia, że wymiatają z organizmu wolne rodniki. Ponadto mają właściwości moczopędne oraz łagodzą biegunki i problemy trawienne. Maliny są bardzo niskokaloryczne, dlatego mogą być spożywane również przez osoby będące na diecie. Maliny idealnie komponują się z letnimi deserami i mlecznymi koktajlami.

Wartość odżywcza (1 szkl.):
Energia: 34 kcal,
Węglowodany: 14,4 g,
Białko: 1,6 g,
Tłuszcze: 0,4 g,
Błonnik: 8 g.
letnieowoce3PORZECZKI

Porzeczki, zarówno czerwone, białe jak i czarne, są bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Porzeczki zawierają m. in. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K i PP,  beta-karoten, niacynę, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo i miedź. Mają właściwości odkwaszające, działają przeciwzapalnie, wzmacniają naczynia krwionośne, wspomagają odporność oraz leczenie zatruć pokarmowych. Porzeczki zawierają dużo pektyn o właściwościach żelujących, dlatego bardzo dobrze nadają się do robienia dżemów.

Wartość odżywcza (1 szkl.):
Energia: 31 kcal,
Węglowodany: 13,8 g,
Białko: 1,1 g,
Tłuszcze: 0,2 g,
Błonnik : 7,7 g.

letnieowoce4BORÓWKI

Borówka to owoc leczniczy stosowany zarówno w medycynie konwencjonalnej, jak i ludowej. Borówki zawierają duże ilości witaminy C oraz karotenoidów, w tym luteiny – substancji zapobiegającej zwyrodnieniu plamki żółtej, która odpowiada za prawidłowe widzenie. Borówki są również bogate w polifenole (kwas p-kumarowy, flawony, procyjanidyny) będące silnymi przeciwutleniaczami. Borówki wspomagają leczenie zatruć pokarmowych, stanów zapalczych nerek i pęcherza oraz zwalczaniu przeziębień, bólu i gorączki.

Borówki dobrze komponują się z owsianką,  jogurtem czy kefirem.

Wartość odżywcza (1 garść):
Energia: 29 kcal,
Węglowodany: 7 g,
Białko: 0,5 g,
Tłuszcze: 0 g,
Błonnik: 1 g.

letnieowoce5ARBUZ

Miąższ arbuza składa się prawie w 90% z wody, dlatego jest tak orzeźwiający i skutecznie gasi pragnienie w upalne, letnie dni. Czerwoną barwę arbuzowi nadają beta-karoten oraz likopen. Arbuz zawiera witaminę B1 i B6, foliany oraz potas. Działa moczopędne, dzięki czemu pomaga łagodzić obrzęki oraz usuwać z organizmu toksyny. Arbuz może być składnikiem owocowych sałatek lub koktajli z dodatkiem gazowanej wody, cytryny i świeżej mięty.
Wartość odżywcza (1 kawałek):

Energia: 126 kcal,
Węglowodany – 29,4 g,
Białko: 2,1 g,
Tłuszcze: 0,4 g,
Błonnik; 1,1 g.

letnieowoce6WINOGRONA

Winogrona charakteryzują się wysoką zawartością składników bioaktywnych, wśród których dominują związki fenolowe. Owoce winogron są bogate w resweratrol  o silnych właściwościach przeciwutleniających, antynowotworowych, przeciwgrzybicznych, antywirusowych, antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Najwięcej resweratrolu jest  w skórce i nasionach winogron. Zwłaszcza ciemne winogrona są bogate w ten związek.  Mimo swoich prozdrowotnych właściwości winogrona mają dość wysoki indeks glikemicznym, dlatego najlepiej łączyć je z produktami o niskim indeksie np. owsianką.

Wartość odżywcza (1 garść):
Energia – 48 kcal
Węglowodany – 12,3 g
Białko – 0,4 g
Tłuszcze – 0,1 g
Błonnik – 1,1 g.

 

Bibliografia:

1. Czaplicki S., Borowska E. J., Sawczuk A., Krajewski R. (2011): Soki z udziałem winogron i wina jako źródło składników bioaktywnych, Bromat. Chem. Toksykol., t. 44, 3 , s. 609–614.
2. Gawęcki J., Zielke M.: Żywność-wartość odżywcza i jakość zdrowotna. Owoce. [w:] Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, red. Gawęcki J., Hryniewiecki L., Wyd. SGGW, Warszawa 2008, s. 327-328.
3. Witkowska A., Zujko M. E. (2009): Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych, Bromat. Chem. Toksykol, t. 42, s. 900-903.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj