powiększ zdjęcie

CZY GROZI CI ZAKWASZENIE?

24.04.2014

    A young woman with a headache holding headCoraz więcej mówi się na temat powszechnego zakwaszenia i płynących z niego zagrożeń. Nasza zachodnia dieta jest bogata w produkty zakwaszające, a uboga w żywność alkalizującą, co to sprzyja zakwaszeniu ustroju. Skutki mogą być bardzo poważne – od migren po osteoporozę.

     

    Równowaga do jakiej nieustannie dąży nasz organizm jest warunkiem zdrowia i długiego życia. Mamy na to realny wpływ, gdyż podstawowym warunkiem utrzymania homeostazy jest prawidłowo zbilansowana dieta. Nasze codziennie żywieniowe wybory skutkują równowagą kwasowo-zasadową lub jej zaburzeniem. Równowaga kwasowo-zasadowa to nic innego jak pH ustroju, które powinno znajdować się w zakresie od 7,37-7,45. Jest więc przesunięte lekko w stronę odczynu zasadowego. Prawidłowego pH warunkuje odpowiednie rozmieszczenie jonów w przestrzeniach wodnych organizmu.

     

    ZAKWASZNIE – CZYM TO GROZI?

    wykres-balance kolka-SE

    Ludzki organizm posiada wiele mechanizmów chroniących go przed zakwaszeniem. Zaliczamy do nich m. in. systemy buforowe krwi i tkanek oraz systemy wewnątrzkomórkowe. W utrzymaniu równowagi ustroju pomagają również płuca, przez które wydychany jest dwutlenek węgla pochodzący z przekształcenia kwasu węglowego. Nadmiar kwasów usuwają również nerki wraz z moczem, dlatego jego zbyt niskie pH jest jednym ze wskaźników zakwaszenia organizmu.

     

    Mimo, że ludzki organizm potrafi bronić się przed zakwaszeniem, to jeśli przez dłuższy czas nie wspomagamy go żywnością odkwaszającą, może dojść do jego zakwaszenia. Objawy kwasicy są bardzo niespecyficzne i należą do nich najczęściej bóle głowy, migreny, uczucie stałego zmęczenia, senność. Często występuje również hipokaliemia, czyli obniżone stężenie potasu. Długotrwałe zakwaszenie może sprzyjać rozwojowi kamicy nerkowej, cukrzycy, nadciśnienia, osteopenii i osteoporozy. W rozpoznaniu kwasicy pomagają badania krwi oraz moczu.

     

    DĄŻ DO RÓWNOWAGI!

    Żywość działa na organizm zakwaszająco lub alkalizująco w zależności od zawartych w niej pierwiastków. Pierwiastki kwasotwórcze to siarka, chlor i fosfor, a zasadotwórcze – sód, potas, wapń i magnez. Nasza dieta obfituje w żywność o właściwościach zakwaszających.

    Ponadto moc odkwaszająca produktów alkalizujących jest znacznie słabsza niż moc zakwaszająca żywości kwasotwórczej.

     

    Do żywności zakwaszającej zaliczamy m. in.:
    – kasze (za wyjątkiem jaglanej) oraz ryż,
    – warzywa strączkowe,
    – pieczywo i płatki owsiane,
    – makaron,
    – mięso i ryby,
    – wędliny,
    – sery żółte,
    – jaja,
    – żurawina,
    – napoje gazowane,
    – cukier i słodycze,
    kawa.

     

    Produkty alkalizujące to przede wszystkim:
    Gemüse - gefroren - frozen vegetables-ziemniaki,
    – buraki,
    – marchew,
    – cytrusy,
    – pomidory,
    – kapusta,
    – wiśnie,
    – jabłka,
    – truskawki,
    – agrest,
    – gruszki.
     

    Produkty zakwaszające zawierają głównie białko (zwierzęce lub roślinne), dlatego dieta wysokobiałkowa jest silnie zakwaszająca. Zakwaszeniu sprzyja nie tylko nieprawidłowe żywienie, ale również stres, nadmierny wysiłek fizyczny, zbyt szybkie odchudzanie lub głodówki prowadzące do spalania białka ustrojowego, w wyniku którego do krwi uwalniają się zakwaszające związki.

     

    WALCZ Z ZAKWASZENIEM ZDROWĄ DIETĄ

    Możemy skutecznie przeciwdziałać zakwaszeniu organizmu łącząc żywność zakwaszającą z produktami alkalizującymi.

    zakwaszenie4Oto kilka wskazówek:

    • pij codziennie przynajmniej 2 litry wody filtrowanej z cytryną,
    • ogranicz liczbę kaw do max. 3 filiżanek dziennie,
    • zamiast ciemnej herbaty pij herbaty owocowe,
    • jedz codziennie 3 porcje owoców,
    • do każdego posiłku dołączaj porcję świeżych warzyw,
    • pij codziennie 2 szklanki chudego mleka,
    • unikaj przetworzonej żywności oraz napojów gazowanych.

     

    Bibliografia:

    1. Wierzbicka E..: Gospodarka wodno-elektrolitowa oraz równowaga kwasowo-zasadowa. [w:] Podstawy nauki o żywieniu człowieka, pod red. Roszkowski W., Wyd. SGGW, Warszawa 2005, s. 232-237.
    Skomentuj artykuł
    Popularne wpisy
    DAFI na Instagram obserwuj