powiększ zdjęcie

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I PAPRYKI

06.02.2018

 

Na zimowe, chłody nie ma nic lepszego od zupy. Zupa z soczewicy rozgrzeje cię i doda energii nawet w ponury dzień. Jest gęsta i aromatyczna, a w dodatku bardzo pożywna i zdrowa.

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki (2 porcje):
– bulion warzywny (1,5 l)

– soczewica czerwona (200 g/1 szklanka)

– papryka czerwona (2 szt./500 g)

– pomidory z puszki całe (1 szt.)

– marchew (2 szt./90 g)

– por (1/3 szt./50 g)

– korzeń pietruszki (2 szt./160 g)

– cebula (1/2 szt./50 g)

– czosnek (2 ząbki)

– oliwa (1 łyżka)

– przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, lubczyk, oregano (wg uznania)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok  1.
Soczewicę zalej zimną wodą, a następnie wypłucz pod bieżącą wodą.

 

Krok 2.

Pokrój w drobną kostkę: cebulę, pietruszkę, pora, marchew i paprykę.

 

Krok 3.

W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodaj resztę warzyw. Smaż przez 10 min.

 

Krok 4.

Dodaj do garnka soczewicę i pomidory z puszki. Wlej bulion.

 

Krok 5.

Gotuj zupę przez ok. 20 min. aż soczewica stanie się miękka. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i przyprawy.

 

Soczewica czerwona to oczyszczona z soczewica brązowa. Dzięki braku łupin składniki odżywcze są lepiej przyswajane. Ponadto nie trzeba jej namaczać i jest idealna do zup. Soczewica zawiera 9% białka, sporo błonnika, kwasu foliowego i potasu.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj