powiększ zdjęcie

SAŁATKA Z WĘDZONEGO TREWALA

19.12.2014

14SAŁATKA Z WĘDZONEGO TREWALA

Sałatka z wędzonej ryby zasmakuje wszystkim, którym znudziły się już sałatki z kurczakiem. Trewal ma delikatny smak i zapach, dlatego zadowoli nawet osoby nieprzepadające na co dzień za rybami.

Czas przygotowania: 15 min.

Składniki:

– wędzony trewal (350 g/ 1 szt.)

– kasza jaglana (180g/ 1 szkl.)

– rukola (2 garście)

– suszone pomidory w oleju (5 szt.)

– ogórki konserwowe (5 szt.)

– oliwki czarne (140 g/1 op.)

– olej z zalewy pomidorów (3  łyżki)

– sól, pieprz (do smaku)

12 1314  

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Ugotuj kaszę jaglaną.

Krok 2.

Umyj rukolę i wrzuć ją do dużej miski. Dodaj kawałki ryby uważając na ości.

Krok 3.

Pokrój ogórki i pomidory. Dodaj je do sałatki.

Krok 4.

Dodaj oliwki, kaszę, sól i pieprz. Wymieszaj.

 

Trewal to drapieżna ryba morska. Występuje w okolicach Australii i Nowej Zelandii. Jest tłusta, jednak zawiera głównie tzw. ,,dobre tłuszcze” z rodziny omega-3 , które mają właściwości przeciwzapalne i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Chronią również przed chorobami serca i miażdżycą. 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj