SAŁATKA Z WĘDZONEGO TREWALA
Sałatka z wędzonej ryby zasmakuje wszystkim, którym znudziły się już sałatki z kurczakiem. Trewal ma delikatny smak i zapach, dlatego zadowoli nawet osoby nieprzepadające na co dzień za rybami.
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
– wędzony trewal (350 g/ 1 szt.)
– kasza jaglana (180g/ 1 szkl.)
– rukola (2 garście)
– suszone pomidory w oleju (5 szt.)
– ogórki konserwowe (5 szt.)
– oliwki czarne (140 g/1 op.)
– olej z zalewy pomidorów (3 łyżki)
– sól, pieprz (do smaku)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Ugotuj kaszę jaglaną.
Krok 2.
Umyj rukolę i wrzuć ją do dużej miski. Dodaj kawałki ryby uważając na ości.
Krok 3.
Pokrój ogórki i pomidory. Dodaj je do sałatki.
Krok 4.
Dodaj oliwki, kaszę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Trewal to drapieżna ryba morska. Występuje w okolicach Australii i Nowej Zelandii. Jest tłusta, jednak zawiera głównie tzw. ,,dobre tłuszcze” z rodziny omega-3 , które mają właściwości przeciwzapalne i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Chronią również przed chorobami serca i miażdżycą.