powiększ zdjęcie

PLACKI Z DYNI

26.09.2018

Warzywne placki z dyni posmakują zarówno dorosłym jak i maluchom. Są bardzo sycące i odżywcze. Możesz przygotować je na słodko, słono lub na ostro.

Czas przygotowania: 25 min.

Składniki (2 porcje):
– dynia (0,5 kg/1 mała szt.)

– mąka pełnoziarnista (100 g/2/3 szkl.)

– jaja (150 g/3 szt.)

– czosnek (2 ząbki)

– gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)

– imbir (1/2 łyżeczki)

– czarnuszka (1/2 łyżeczki)

– jogurt grecki (120 g/1/2 op.)

– olej rzepakowy (1 łyżka)

– sól, pieprz

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Dynię przekrój na pół, a następnie na kilka mniejszych części, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2.

Poszatkuj czosnek i dodaj do miski ze startą dynią.

Krok 3.

Dodaj mąkę, jaja, przyprawy, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki.

Krok 4.

Formuj łyżką małe placuszki i smaż je na patelni z rozgrzanym olejem, aż będą lekko rumiane po obu stronach.

Krok 5.
Przełóż placuszki na talerze, dodaj jogurt z odrobiną czarnuszki.

 

Dynia to bogactwo beta-karotenu oraz likopenu. Chronią one wzrok oraz działają odmładzająco na skórę.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj