Warzywne placki z dyni posmakują zarówno dorosłym jak i maluchom. Są bardzo sycące i odżywcze. Możesz przygotować je na słodko, słono lub na ostro.
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki (2 porcje):
– dynia (0,5 kg/1 mała szt.)
– mąka pełnoziarnista (100 g/2/3 szkl.)
– jaja (150 g/3 szt.)
– czosnek (2 ząbki)
– gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
– imbir (1/2 łyżeczki)
– czarnuszka (1/2 łyżeczki)
– jogurt grecki (120 g/1/2 op.)
– olej rzepakowy (1 łyżka)
– sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Dynię przekrój na pół, a następnie na kilka mniejszych części, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2.
Poszatkuj czosnek i dodaj do miski ze startą dynią.
Krok 3.
Dodaj mąkę, jaja, przyprawy, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 4.
Formuj łyżką małe placuszki i smaż je na patelni z rozgrzanym olejem, aż będą lekko rumiane po obu stronach.
Krok 5.
Przełóż placuszki na talerze, dodaj jogurt z odrobiną czarnuszki.
Dynia to bogactwo beta-karotenu oraz likopenu. Chronią one wzrok oraz działają odmładzająco na skórę.