powiększ zdjęcie

5 POPULARNYCH MITÓW ŻYWIENIOWYCH

03.06.2014

5 POPULARNYCH MITÓW ŻYWIENIOWYCH

22

Czy końcówka banana jest rakotwórcza? Czy jedzenie z mikrofalówki jest niezdrowe? Krąży wiele mitów  na temat żywności. Kilka z nich obalamy w poniższym tekście.

 

331. Ogrzewanie mikrofalami jest rakotwórcze

Ogrzewanie mikrofalowe jest używane od lat 40-tych XX wieku. Technologia ta początkowo wykorzystywana przez astronautów, aktualnie używana jest przede wszystkim w domowych kuchenkach mikrofalowych. Pozwala ona na zaoszczędzenie czasu oraz energii elektrycznej. Coraz częściej łączy się ogrzewanie mikrofalowe z innymi technikami grzewczymi, co pozwala na wyeliminowanie minusów ogrzewania mikrofalowego (np. nierównego nagrzewania żywności). Ogrzewanie mikrofalowe ma wiele zalet (skrócenie czasu ogrzewania, eliminacja szkodliwych gazów, wysoka wydajność). Krótszy czas podgrzewania żywności wpływa również na ograniczenie strat składników wrażliwych na temperaturę (niektóre witaminy i antyoksydanty). Każdy wynalazek budzi początkowo obawy. Najprawdopodobniej nieuzasadniony strach wynikający z niewiedzy był przyczyną powstania mitu o rakotwórczej mikrofalówce, gdyż jak do tej pory nie ma wiarygodnych badań potwierdzających tę tezę.

 

2. Ocet jabłkowy odchudza44

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji soku jabłkowego. Może zmniejszać apetyt
oraz pobudzać wydzielanie soków trawiennych. Ocet jabłkowy zawiera pektyny, czyli rodzaj błonnika wspomagającego trawienie i obniżającego poziom cholesterolu we krwi. Z tych względów można dodawać go w niewielkich ilościach (1 łyżeczka) np. do sałatek. Nie ma on jednak żadnych właściwości ,,spalających” tkankę tłuszczową, a picie go w dużych ilościach może prowadzić do powstania wrzodów i zakwaszenia organizmu. Jedynym sposobem na schudnięcie jest ograniczenie ilości zjadanych kalorii i zwiększenie aktywności fizycznej, a produkty takie jak ocet jabłkowy mogą działać jedynie wspomagająco.

 

3. Głodówki są zdrowe

55Głodówki, czyli powstrzymanie się od jakichkolwiek posiłków przez przynajmniej kilka dni, są nie tylko niezdrowe, ale nawet niebezpieczne. W ich wyniku dochodzi do zaburzenia pracy wielu narządów, w tym serca, zachwiania równowagi elektrolitowej, ,,spalania” białka ustrojowego (głównie z mięśni) oraz uwolnienia z tkanki tłuszczowej skumulowanych w  niej toksyn. Mimo, że szybko można w ten sposób schudną, to spowolnienie metabolizmu sprawi, że równie prędko pojawi się efekt jo-jo.

 

4. W końcówce banana są niebezpieczne dla zdrowia lamblie

66

To jeden z najpopularniejszych mitów. Istnieje wiele jego wersji. Niektórzy uważają, że czarna końcówka banana jest rakotwórcza, a inni, że są tam niebezpieczne pasożyty z rodzaju lamblia lub jaja pająków. Wszystkie te opinie należy włożyć między bajki. Końcówki banana nie zamieszkują żadne pierwotniaki. Nie są też rakotwórcze. Możemy bez stresu zjadać banana bez odkrajania jego końcówki.

 

5. Tłuszcze są niezdrowe

77Osoby na diecie starają się przede wszystkim ograniczyć spożywanie tłuszczów, ale to nie one, ale głównie węglowodany proste są odpowiedzialne za tycie. Niektóre tłuszcze mogą być mniej korzystne dla zdrowia, ale nie zaszkodzą, jeśli będziemy je spożywać sporadycznie i w małych ilościach. Eliminacja lub drastyczne ograniczenie spożywania tłuszczu poprzez wybieranie jedynie produktów ,,0%” nie jest dobrym pomysłem, gdyż tłuszcz jest niezbędny m. in. do prawidłowej pracy mózgu i nerwów oraz produkcji niektórych hormonów. Tłuszcz jest tez nośnikiem witamin (A, D, E, K). Tłuszczu nie należy ograniczać zwłaszcza w diecie dzieci. Prawdą jest jednak, że różne tłuszcze mają odmienny wpływ na organizm, o czym możemy dokładniej przeczytać tutaj.

 

Bibliografia:

1. Dolińska, R.  Warchlewski, J.R.: Przyszłościowe technologie żywności z udziałem mikrofal i ich wpływ na składniki żywności, Przemysł Spożywczy, t. 57, 11, r. 2003, s. 2-7.

 

 

 

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj