powiększ zdjęcie

ZIMOWA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

29.01.2015

surowka3Za oknem mróz, więc aby uniknąć przeziębień należy wzmacniać odporność. Surówka z kapusty to witaminowa bomba. W dodatku smakuje wyśmienicie.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (4-5 porcji):
– kapusta czerwona (350 g/ ¼ szt.)
– pomarańcze (500 g/2 szt.)
jabłko (200 g/1 szt.)
żurawina (80 g/2 garście)
– orzechy laskowe (60 g/2 garście)
– ocet winny (3 łyżki)
– sok z cytryny (1/2 szt.)
– miód (2 łyżeczki)

surowka1

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.

Poszatkuj kapustę w drobne paski.

Krok 2.

Obierz i pokrój w kostkę pomarańczę oraz jabłko.

Krok 3.

Poszatkuj orzechy.

Krok 4.

Połącz wszystkie składniki.

Krok 5.

W małej filiżance wymieszaj sok z cytryny z octem i miodem. Polej sosem surówkę.

surowka2

 

Czerwona kapusta jest bardzo  dobrym źródłem witaminy C. Zawiera jej tyle co cytryna. Obecne są w niej również witaminy z grupy B, witamina A, E i K oraz rutyna. Charakterystyczny zapach wydzielający się podczas gotowania to związki siarki, które poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Więcej o kapuście przeczytasz tutaj.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj