Za oknem mróz, więc aby uniknąć przeziębień należy wzmacniać odporność. Surówka z kapusty to witaminowa bomba. W dodatku smakuje wyśmienicie.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (4-5 porcji):
– kapusta czerwona (350 g/ ¼ szt.)
– pomarańcze (500 g/2 szt.)
– jabłko (200 g/1 szt.)
– żurawina (80 g/2 garście)
– orzechy laskowe (60 g/2 garście)
– ocet winny (3 łyżki)
– sok z cytryny (1/2 szt.)
– miód (2 łyżeczki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Poszatkuj kapustę w drobne paski.
Krok 2.
Obierz i pokrój w kostkę pomarańczę oraz jabłko.
Krok 3.
Poszatkuj orzechy.
Krok 4.
Połącz wszystkie składniki.
Krok 5.
W małej filiżance wymieszaj sok z cytryny z octem i miodem. Polej sosem surówkę.
Czerwona kapusta jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Zawiera jej tyle co cytryna. Obecne są w niej również witaminy z grupy B, witamina A, E i K oraz rutyna. Charakterystyczny zapach wydzielający się podczas gotowania to związki siarki, które poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Więcej o kapuście przeczytasz tutaj.