Dzbanek filtrujący służy do doczyszczania wody kranowej, która poddana została wstępnemu procesowi uzdatnienia przez zakład wodociągowy. Dzięki zastosowaniu dzbanka filtrującego woda kranowa staje się idealna do picia i gotowania, ponieważ zyskuje lepszą jakość. Dodatkowo filtr zapobiega powstawaniu kamienia kotłowego w czajniku.
- Przed każdorazowym włożeniem nowego filtra umyj poszczególne elementy ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Następnie złóż je z powrotem w całość.
Jeśli jesteś właścicielem dzbanka ze wskaźnikiem LED sensor:
przytrzymaj znajdujący się w nim przycisk do momentu, aż zamiga on na niebiesko, od tego momentu będzie on odmierzał jeden miesiąc. Żółte światło, oznacza komunikat: przygotuj się do wymiany filtra. Po upływie 28 dni dioda zaświeci kolorem czerwonym, wówczas zmień filtr na nowy.
- Wymienny filtr umieść w zbiorniku dzbanka na wodę kranową, na koniec delikatnie go dociskając.
- Nałóż pokrywę zaczynając od włożenia przedniej części przy lejku, a następnie dociskając przy rączce.
- Przed pierwszym użyciem każdego wymiennego filtra dwa razy przefiltruj nim wodę z kranu
(ma to na celu odpowietrzenie filtra i usunięcia mogących się z niego wydostawać mikro drobinek węgla aktywnego). Wodę tę możesz użyć np. do podlania kwiatków.
- Na koniec ustaw przypomnienie wymiany filtr. Użyj wskaźnika znajdującego się w pokrywie dzbanka.
Jeśli posiadasz wskaźnik manualny: ustaw przesuwki na datę przypadającą za miesiąc od pierwszego włożenia nowego filtra.
Jeśli jesteś właścicielem dzbanka ze wskaźnikiem LED sensor: przytrzymaj znajdujący się w nim przycisk do momentu, aż zamiga on na niebiesko, od tego momentu będzie on odmierzał jeden miesiąc. Żółte światło oznacza komunikat: przygotuj się do wymiany filtra. Po upływie 28 dni dioda zaświeci kolorem czerwonym, wówczas zmień filtr Dafi na nowy.
Proces filtracji trwa tak długo jak woda przepływa przez filtr i może wahać się od jednej do kilku minut.
Termin ważności każdego filtra podany jest na opakowaniu. Po rozpakowaniu jego przydatność do użycia wynosi miesiąc, bez względu na ilość przefiltrowanej wody.
Tak, osoby dorosłe mogą zaspokajać pragnienie wodą wodociągową, przefiltrowaną w dzbanku Dafi, która jest bezpieczna, czysta i smaczna. Woda, która płynie w kranie spełnia restrykcyjne normy Unii Europejskiej i Ministra Zdrowia, dlatego – o czym nie wszyscy wiedzą – czasem niczym nie ustępuje niektórym wodom butelkowanym.
- Jeśli cierpisz na określone choroby lub alergie bądź jesteś na diecie, przed zastosowaniem filtrów do wody skonsultuj się z lekarzem.
Zgodnie z opinią Instytutu Matki i Dziecka, dzieci do 3 roku życia powinny spożywać wodę przegotowaną. Woda filtrowana jest odpowiednia dla dzieci powyżej 3 lat. Picie wody filtrowanej przez najmłodsze dzieci powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem pediatrą. Wodę taką można bezpiecznie podawać dzieciom, jeżeli nie ma przeciwskazań medycznych.
Każdy filtr typu dzbankowe należy wymieniać co miesiąc od jego rozpakowania i włożenia do dzbanka. Poinformuje o tym znajdujący się w pokrywie dzbanka tzw. wskaźnik wymiany filtra, który należy ustawić od nowa przy każdorazowej comiesięcznej wymianie na nowy.
Wskaźnik manualny wskaże dzień i miesiąc kolejnej wymiany filtra, zaś wskaźnik LED sensor po upływie miesiąca zaświeci się na czerwono. LED sensor posiada też funkcję, która sygnalizuje konieczność przygotowania się do wymiany filtra tydzień przed wymaganym terminem, wówczas dioda LED świeci się na żółto.
Dzbanki filtrujące Dafi wykonane są z atestowanych tworzyw sztucznych, dopuszczonych do kontaktu z wodą przez odpowiednie instytucje, nie zawierających BPA (bisfenolu typu A). Wszystkie dzbankowe systemy filtrujące Dafi posiadają atest PZH, świadczący o ich bezpieczeństwie podczas użytkowania oraz pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka.
Tak, na dzbanek filtrujący zapewniamy 2-letnią gwarancję, która nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych leżących po stronie użytkownika.
Zamontowana wewnątrz bateria gwarantuje 3 lata właściwego działania. Bateria nie jest wymienna.
Tak. Filtry Dafi są równie skuteczne jak ich niemiecki odpowiednik, ale tańsze, bo są produkowane w 100% w Polsce na bazie niemieckich surowców najwyższej jakości. Filtry pasują do wielu dzbanków filtrujących innych marek, np. Brita (nie dotyczy dzbanków Brita Maxtra+).
Filtry Dafi dostępne są w wiodących sieciach handlowych, m.in. Rossman, Media Markt, RTV Euro AGD, Stokrotka, E.leclerc, Kaufland, Carrefour. Dokładną lokalizację sklepów w twoim mieście znajdziesz w zakładce „znajdź sklep”.
Filtry te różnią się wydajnością. Filtr Unimax zawiera więcej złoża filtrującego, co przekłada się na zdolność przefiltrowania od 150 do 200 l wody, czyli o ok. 50 litrów więcej od filtra Classic. Filtr Unimax zalecany jest w przypadku większego zużycia wody, np. ze względu na liczną rodzinę. Oba filtry mają taki sam czas przydatności, który wynosi miesiąc od chwili rozpakowania i pierwszego użycia.
Nie zostaną nigdy wycofane, ponieważ wielu klientów posiada dzbanki modelu Classic, dodatkowo notujemy wysoką sprzedaż tego filtra. Jeśli potrzebujesz mniejszej wydajności filtra lub zależy ci na niższej cenie, to gwarantujemy możliwość wyboru.
Zasyp filtrujący składa się z aktywowanego węgla i żywicy jonowymiennej.
Węgiel aktywowany działa jak gąbka – absorbuje m.in. chlor i jego pochodne, detergenty, pestycydy i zanieczyszczenia organiczne. Jest to węgiel podobny do tego, który kupujemy w aptece w przypadku zatruć pokarmowych oraz tego używanego w maskach przeciwgazowych. Jest to substancja naturalna pozyskiwana najczęściej z wypalania łupin kokosa. Węgiel usuwa z wody nieprzyjemny zapach i poprawia jej smak.
Żywica jonowymienna usuwa nadmiar soli powodujących twardość wody, która jest przyczyną osadzania się kamienia w urządzeniach AGD. Niektóre żywice mają zdolność wzbogacania wody w minerały, tak jak w przypadku filtrów Dafi Mg+.
Żadne filtry typu dzbankowego nie usuwają z wody bakterii, gdyż urządzenia te przeznaczone są do wody kranowej, która ze względu na restrykcyjne wymogi sanitarne nie może być skażona chorobotwórczymi mikroorganizmami (na podstawie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi). Do dezynfekcji wody kranowej służy chlor używany w wodociągach. Filtry dzbankowe usuwają go w procesie filtracji. Filtr zawiera w swym składzie węgiel aktywowany, który jest impregnowany srebrem, co zabezpiecza wnętrze filtra przed szybkim namnażaniem się bakterii, ale nie ma właściwości bakteriobójczych.
Zużyte filtry można wyrzucić do kosza na śmieci. Tworzywo, z którego są wykonane jest w całości recyklingowalne, a zawartość wkładu filtrującego nie stanowi zagrożenia dla środowiska naturalnego.
Zgodnie z ustawą z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. z 2014 r. poz. 827) kupujący on line może bez podania przyczyny zrezygnować (w drodze odstąpienia od umowy) z towaru zakupionego w sklepie internetowym Dafi, w ciągu 14 dni od daty odebrania przesyłki. Towar nie może nosić śladów użytkowania ani zniszczenia opakowania.
W zmywarce można myć wszystkie elementy dzbanka, oprócz pokrywy ze wskaźnikiem LED, którą należy ostrożnie myć ręcznie dla uniknięcia zalania części elektronicznej.
Aby zapobiec zabrudzeniu dzbanka przy każdej wymianie filtra, należy umyć wszystkie elementy dzbanka, wodą z płynem do naczyń. Ewentualny kamień, który może osadzać się na dzbanku, można usunąć wodą z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego.
Ponieważ w mokrym i naświetlonym środowisku może dochodzić do rozwoju glonów. Aby temu zapobiec należy przechowywać dzbanek w miejscu zacienionym lub w lodówce i myć przy każdorazowej wymianie filtra.
Filtr powinien być zanurzony w wodzie, lecz jeśli czasem zapomnimy o tym, nie wpłynie to znacząco na pogorszenie się jego właściwości filtrujących.
Kropelki wody to skutek sterylizacji filtrów parą wodną w temperaturze 100°C. Para ta skrapla się, dzięki czemu wnętrze filtra pozostaje wilgotne – jest to korzystne dla zachowania optymalnych parametrów mieszanki filtrującej.
Nasze linie produkcyjne są w pełni zautomatyzowane, mogło wystąpić niewystarczające zgrzanie siateczki filtrującej z czapeczką filtra lub jej zawinięcie, czego powodem jest wysypywanie się złoża. Mimo doskonalenia procesów kontrolnych czasem nie udaje się tego wyeliminować. Przy każdy zgłoszonym nam przypadku tego typu niezwłocznie wymienimy filtr na nowy.
Jest to zjawisko naturalne. Te drobinki to cząsteczki węgla aktywowanego, które stanowią część mieszanki filtrującej. Cząsteczki te nie mają w żadnym wypadku negatywnego wpływu na zdrowie. Granulowany węgiel jest produkowany z łupin orzecha kokosowego. Jak każdy produkt pochodzenia naturalnego, łupiny orzecha kokosowego odznaczają się naturalną zmiennością struktury. Ostatecznie odspojone, małe drobinki węgla aktywowanego mogą przedostawać się wraz z wodą filtrowaną na dno dzbanka. Cząsteczki węgla znajdującego się w filtrze filtrującym są odpowiedzialne za usuwanie zanieczyszczeń chemicznych. Węgiel stosowany w filtrach jest podobny do tego spożywanego podczas zatruć pokarmowych.
Ze względu na zwiększoną zawartość węgla aktywowanego w filtrze pH+, pierwsze filtrowana woda alkaliczna może mieć znacząco ciemny odcień.
Istotny dla jakości wody filtrowanej jest czas od momentu przefiltrowania wody do jej użycia i nie powinien być dłuższy niż 12 godzin. Po tym czasie wodę należy wylać (np. podlać kwiatki) i ponownie napełnić dzbanek filtrujący. Podczas przerwy w użytkowaniu dzbanek wraz z filtrem należy przechowywać w miejscu chłodnym, nienasłonecznionym lub w lodówce.
Podczas procesu filtracji usuwany jest tylko nadmiar tych soli, które odpowiedzialne są za powstawanie kamienia kotłowego w procesie gotowania. Ponadto filtr zatrzymuje zanieczyszczenia mechaniczne: piasek, rdzę i drobne zawiesiny. Przefiltrowana woda nie jest całkowicie zdemineralizowana (tak jak woda destylowana, która nie jest przeznaczona do picia). W wodzie nadal pozostają zawarte w kranówce sód i potas. Aby dodatkowo zmineralizować wodę, należy użyć filtrów Dafi Mg+ i pH+.
Tak, jeśli przeszkadza Ci jej zapach i smak (np. chlor).
Przejdź do tabeli porównawczej w zakładce filtry Dafi
Woda przefiltrowana przez filtr Mg+ zawiera jony magnezu głównie w postaci wodorowęglanów. Dzienne zapotrzebowanie na magnez dla dorosłego człowieka wynosi ok. 300 mg/l. W jednym litrze wody przefiltrowanej przez filtr Dafi Mg+ znajduje się średnio ok. 30 mg/l magnezu. Jest to wartość średnia, co oznacza, że zmienia się ona podczas miesięcznego użytkowania filtra i waha się od 45 mg/l do 15 mg/l (po ok. 120 litrze).
Tak, wodę przefiltrowaną przez filtr Mg+ można gotować. Filtr ten jednak dedykuje się przede wszystkim osobom, które chcą wzbogacić wodę w magnez, mogąc tym samym korzystać z jej zalet tuż po przefiltrowaniu, bez konieczności jej gotowania.
Stosując filtr pH+ uzyskujemy wodę alkaliczną, z ujemnym potencjałem ORP, dodatkowo wzbogaconą w magnez. Podczas filtracji z wody zostaje usunięty chlor i substancje mogące zakłócać jej smak i zapach. Codzienne picie wody alkalicznej pozwala dostarczyć do organizmu minerały alkaliczne, wzmocnić siły witalne, uzupełnić urozmaiconą dietę i zachować równowagę kwasowo-zasadową. Wody tej nie powinno się gotować – w ten sposób traci ujemny potencjał oksydo-redukcyjny. Co więcej, gotowana woda alkaliczna może przybrać mleczny kolor. Wody alkaliczne są doceniane zarówno na dalekim wschodzie, USA, jak i w Europie, a szczególnym uznaniem cieszą się w Japonii i Korei Południowej, gdzie spożywane są od dawna. Wszystkie produkty Dafi powstają na terenie Polski z najlepszej jakości komponentów.
Ze względu na zwiększoną zawartość węgla aktywowanego w filtrze pH+, pierwsze filtrowana woda alkaliczna może mieć znacząco ciemny odcień.
Jeżeli woda nie przepływa przez filtr, wyjmij go z dzbanka, potrząśnij nim i zainstaluj ponownie. Czasami zdarza się, iż mieszanka filtrująca może ulec zapowietrzeniu, które wyeliminujemy potrząsając filtrem. Jeśli to nie poskutkuje skontaktuj się z nami poprzez formularz dostępny na stronie.
Urządzenia do filtracji wody kranowej produkowane są w Polsce, w dwóch fabrykach, zlokalizowanych w województwie świętokrzyskim. Nieliczne surowce, wykorzystywane w procesie produkcyjnym, muszą zostać sprowadzone spoza naszego kraju. Wynika to z ich niedostępności na polskim rynku bądź niespełniania, założonych przez markę Dafi, wysokich standardów użytkowych. Butelka termiczna została wyprodukowana na zamówienie u dostawcy zewnętrznego. Jest certyfikowana, spełnia wymogi polskich oraz europejskich norm jakości i bezpieczeństwa. Jej trwałość i niezawodność gwarantowane są wynikami badań laboratoryjnych.