Dzbanek filtrujący służy do przefiltrowania wody kranowej i doczyszczeniu jej z substancji negatywnie wpływających na smak, zapach i wygląd. Dzięki zastosowaniu dzbanka filtrującego woda kranowa staje się idealna do picia i gotowania, ponieważ zyskuje lepszą jakość. Stosując dzbanek filtrujący ogranicza się jednorazowe plastikowe odpady i przyczynia się do ochrony środowiska.
- Przed każdorazowym włożeniem nowego filtra umyj poszczególne elementy ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Następnie złóż je z powrotem w całość.
- Wymienny filtr umieść w zbiorniku dzbanka na wodę kranową, na koniec delikatnie go dociskając.
- Nałóż pokrywę zaczynając od włożenia przedniej części przy lejku, a następnie dociskając przy rączce.
- Przed pierwszym użyciem każdego wymiennego filtra dwa razy przefiltruj nim wodę z kranu (ma to na celu odpowietrzenie filtra i usunięcia mogących się z niego wydostawać drobinek węgla aktywnego). Wodę tę możesz użyć np. do podlania kwiatków.
- Na koniec ustaw przypomnienie wymiany filtra. Użyj wskaźnika znajdującego się w pokrywie dzbanka. Jeśli posiadasz wskaźnik manualny: ustaw przesuwki na datę przypadającą za miesiąc od pierwszego włożenia nowego filtra. Jeśli jesteś właścicielem dzbanka ze wskaźnikiem LED sensor: przytrzymaj znajdujący się w nim przycisk do momentu, aż zamiga na niebiesko, od tego momentu będzie on odmierzał jeden miesiąc. Żółte światło oznacza komunikat: przygotuj się do wymiany filtra. Po upływie 28 dni dioda zaświeci kolorem czerwonym, wówczas zmień filtr Dafi na nowy.
Proces filtracji trwa tak długo, jak woda przepływa przez filtr i może wahać się od jednej do kilku minut.
Termin ważności każdego filtra podany jest na opakowaniu. Po rozpakowaniu, jego przydatność do użycia wynosi miesiąc, bez względu na ilość przefiltrowanej wody
Tak, osoby dorosłe mogą zaspokajać pragnienie wodą wodociągową, przefiltrowaną w dzbanku Dafi, która jest bezpieczna, czysta i smaczna. Woda, która płynie w kranie spełnia restrykcyjne normy Unii Europejskiej i Ministra Zdrowia, dlatego – o czym nie wszyscy wiedzą – czasem niczym nie ustępuje niektórym wodom butelkowanym.
- W przypadku osób cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego, alergie oraz takich, które stosują dietę zalecamy skonsultowanie się z lekarzem.
Zgodnie z opinią Instytutu Matki i Dziecka, dzieci do 3 roku życia powinny spożywać wodę przegotowaną. Woda filtrowana jest odpowiednia dla dzieci powyżej 3 lat. Picie wody filtrowanej przez najmłodsze dzieci powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem pediatrą. Wodę taką można bezpiecznie podawać dzieciom, jeżeli nie ma przeciwwskazań medycznych.
Każdy filtr typu dzbankowego należy wymieniać co miesiąc od jego rozpakowania i włożenia do dzbanka. Poinformuje o tym znajdujący się w pokrywie dzbanka tzw. wskaźnik wymiany filtra, który należy ustawić od nowa przy każdorazowej comiesięcznej wymianie na nowy.
Wskaźnik manualny wskaże dzień i miesiąc kolejnej wymiany filtra, zaś wskaźnik LED sensor po upływie miesiąca zaświeci się na czerwono. LED sensor posiada też funkcję, która sygnalizuje konieczność przygotowania się do wymiany filtra tydzień przed wymaganym terminem, wówczas dioda LED świeci się na żółto.
Dzbanki filtrujące Dafi wykonane są z atestowanych tworzyw sztucznych, dopuszczonych do kontaktu z wodą pitną, niezawierających BPA (bisfenolu typu A). Wszystkie dzbankowe systemy filtrujące Dafi posiadają atest PZH, świadczący o ich bezpieczeństwie podczas użytkowania oraz pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka.
Tak, na dzbanek filtrujący zapewniamy 2-letnią gwarancję, która nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych leżących po stronie użytkownika.
Zamontowana wewnątrz bateria gwarantuje 3 lata właściwego działania. Bateria nie jest wymienna.
Filtry Dafi Perfect Line są równie skuteczne jak ich niemiecki odpowiednik, ale tańsze, bo są produkowane w 100% w Polsce na bazie surowców najwyższej jakości. Filtry pasują do wielu dzbanków filtrujących innych marek, np. Brita.
Filtry Dafi dostępne są w wiodących sieciach handlowych, m.in. Rossman, Media Markt, RTV Euro AGD, Stokrotka, E.Leclerc, Kaufland, Carrefour. Listę sklepów znajdziesz w zakładce „znajdź sklep”.
Filtry te różnią się wydajnością. Filtr Unimax zawiera więcej złoża filtrującego, co przekłada się na zdolność przefiltrowania od 150 do 200 litrów wody, czyli o ok. 50 litrów więcej od filtra Classic. Filtr Unimax zalecany jest w przypadku większego zużycia wody, np. ze względu na liczną rodzinę. Oba filtry mają taki sam czas przydatności, który wynosi miesiąc od chwili rozpakowania i pierwszego użycia.
Filtry typu Classic nie zostaną wycofane, ponieważ wielu klientów posiada dzbanki modelu Classic. Jeśli potrzebujesz mniejszej wydajności filtra lub zależy ci na niższej cenie, to gwarantujemy możliwość wyboru.
Zasyp filtrujący składa się z aktywowanego węgla i żywicy jonowymiennej.
Węgiel aktywowany działa jak gąbka – absorbuje m.in. chlor i jego pochodne, detergenty, pestycydy i zanieczyszczenia organiczne. Jest to węgiel podobny do tego, który kupujemy w aptece w przypadku zatruć pokarmowych oraz tego używanego w maskach przeciwgazowych. Jest to substancja naturalna pozyskiwana z łupin kokosa. Węgiel usuwa z wody nieprzyjemny zapach i poprawia jej smak.
Żywica jonowymienna usuwa nadmiar soli powodujących twardość wody, która jest przyczyną osadzania się kamienia w urządzeniach AGD. Niektóre żywice mają zdolność wzbogacania wody w minerały, tak jak w przypadku filtrów Dafi Mg+.
Żadne filtry typu dzbankowego nie usuwają z wody bakterii, gdyż urządzenia te przeznaczone są do wody kranowej, która ze względu na restrykcyjne wymogi sanitarne nie może być skażona chorobotwórczymi mikroorganizmami (na podstawie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi). Do dezynfekcji wody kranowej służy chlor używany w wodociągach. Filtry dzbankowe usuwają go w procesie filtracji. Filtr zawiera w swym składzie węgiel aktywowany, który jest impregnowany srebrem, co zabezpiecza wnętrze filtra przed szybkim namnażaniem się bakterii, ale nie ma właściwości bakteriobójczych.
Zużyte filtry można wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Tworzywo, z którego są wykonane jest w całości recyklingowane, a zawartość wkładu filtrującego nie stanowi zagrożenia dla środowiska naturalnego.
W trosce o ochronę przyrody oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów, stworzyliśmy specjalne Eko-pojemniki, do których zalecamy wrzucać zużyte filtry dzbankowe i butelkowe. Więcej informacji o ekopojemnikach dostępnych jest tutaj: Eko-pojemniki – Dafi.
Zgodnie z ustawą z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. z 2014 r. poz. 827) kupujący on line może bez podania przyczyny zrezygnować (w drodze odstąpienia od umowy) z towaru zakupionego w sklepie internetowym Dafi, w ciągu 14 dni od daty odebrania przesyłki. Szanujemy twoje prawo do odstąpienia od umowy. Dlatego dajemy ci 30 dni na zwrot. Towar nie może nosić śladów użytkowania ani zniszczenia opakowania.
W zmywarce można myć wszystkie elementy dzbanka, oprócz pokrywy ze wskaźnikiem LED, którą należy ostrożnie myć ręcznie dla uniknięcia zalania części elektronicznej.
Aby zapobiec zabrudzeniu dzbanka przy każdej wymianie filtra, należy umyć wszystkie elementy dzbanka, wodą z płynem do naczyń. Ewentualny kamień, który może osadzać się na dzbanku, można usunąć wodą z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego.
Ponieważ w mokrym i naświetlonym środowisku może dochodzić do rozwoju glonów. Aby temu zapobiec należy przechowywać dzbanek w miejscu zacienionym lub w lodówce i myć przy każdorazowej wymianie filtra.
Filtr powinien być zanurzony w wodzie, lecz jeśli czasem zapomnimy o tym, nie wpłynie to znacząco na pogorszenie się jego właściwości filtrujących.
Kropelki wody to skutek sterylizacji filtrów parą wodną. Para ta skrapla się, dzięki czemu wnętrze filtra może pozostać wilgotne. Nie oznacza to, że filtr był już wcześniej używany.
Nasze linie produkcyjne są w pełni zautomatyzowane, mogło wystąpić niewystarczające zgrzanie siateczki filtrującej z pokrywą filtra lub jej zawinięcie, czego powodem jest wysypywanie się złoża. Mimo doskonalenia procesów kontrolnych czasem nie udaje się tego wyeliminować. Przy każdy zgłoszonym nam tego typu przypadku niezwłocznie wymienimy filtr na nowy.
Jest to zjawisko naturalne. Te drobinki to cząsteczki węgla aktywowanego, które stanowią część mieszanki filtrującej. Cząsteczki te nie mają w żadnym wypadku negatywnego wpływu na zdrowie. Granulowany węgiel jest produkowany z łupin orzecha kokosowego. Jak każdy produkt pochodzenia naturalnego, łupiny orzecha kokosowego odznaczają się naturalną zmiennością struktury. Ostatecznie odspojone, małe drobinki węgla aktywowanego mogą przedostawać się wraz z wodą filtrowaną na dno dzbanka. Cząsteczki węgla znajdującego się w filtrze filtrującym są odpowiedzialne za usuwanie zanieczyszczeń chemicznych. Węgiel stosowany w filtrach jest podobny do tego spożywanego podczas zatruć pokarmowych.
Ze względu na zwiększoną zawartość węgla aktywowanego w filtrze pH+, pierwsze filtrowana woda alkaliczna może mieć znacząco ciemny odcień.
Istotny dla jakości wody filtrowanej jest czas od momentu przefiltrowania wody do jej użycia i nie powinien być dłuższy niż 12 godzin. Po tym czasie wodę należy wylać (np. podlać kwiatki) i ponownie napełnić dzbanek filtrujący. Podczas przerwy w użytkowaniu dzbanek wraz z filtrem należy przechowywać w miejscu chłodnym, nienasłonecznionym lub w lodówce.
Nie mamy w ofercie filtra usuwającego z wody mangan i żelazo.
Podczas procesu filtracji usuwany jest tylko nadmiar tych soli, które odpowiedzialne są za powstawanie kamienia kotłowego w procesie gotowania. Ponadto filtr zatrzymuje zanieczyszczenia mechaniczne: rdzę i drobne zawiesiny. Przefiltrowana woda nie jest całkowicie zdemineralizowana (tak jak woda destylowana, która nie jest przeznaczona do picia). W wodzie nadal pozostają zawarte w kranówce sód i potas. Aby dodatkowo zmineralizować wodę, należy użyć filtrów Dafi Mg+ i pH+.
Tak, jeśli przeszkadza Ci jej zapach i smak (np. chlor). Do wody miękkiej najlepiej stosować filtr Dafi pH+.
Woda przefiltrowana przez filtr Mg+ zawiera jony magnezu głównie w postaci wodorowęglanów. Dzienne zapotrzebowanie na magnez dla dorosłego człowieka wynosi ok. 300 mg/l. W jednym litrze wody przefiltrowanej przez filtr Dafi Mg+ znajduje się średnio ok. 30 mg/l magnezu. Jest to wartość średnia, co oznacza, że zmienia się ona podczas miesięcznego użytkowania filtra i waha się od 45 mg/l do 15 mg/l (po ok. 120 litrze).
Tak, wodę przefiltrowaną przez filtr Mg+ można gotować, ale nie ochroni ona czajnika przed wystąpieniem kamienia kotłowego. Filtr ten jednak dedykuje się przede wszystkim osobom, które chcą wzbogacić wodę w magnez, mogąc tym samym korzystać z jej zalet tuż po przefiltrowaniu, bez konieczności jej gotowania.
Stosując filtr pH+ uzyskujemy wodę alkaliczną, z ujemnym potencjałem ORP, dodatkowo wzbogaconą w magnez. Podczas filtracji z wody zostaje usunięty chlor i substancje mogące zakłócać jej smak i zapach. Codzienne picie wody alkalicznej pozwala dostarczyć do organizmu minerały alkaliczne, wzmocnić siły witalne, uzupełnić urozmaiconą dietę i zachować równowagę kwasowo-zasadową. Wody tej nie powinno się gotować – w ten sposób traci ujemny potencjał oksydo-redukcyjny. Co więcej, gotowana woda alkaliczna może przybrać mleczny kolor. Wody alkaliczne są doceniane zarówno na dalekim wschodzie, USA, jak i w Europie, a szczególnym uznaniem cieszą się w Japonii i Korei Południowej, gdzie spożywane są od dawna.
Ze względu na zwiększoną zawartość węgla aktywowanego w filtrze pH+, pierwsza filtrowana woda alkaliczna może mieć znacząco ciemny odcień.
Jeżeli woda nie przepływa przez filtr, wyjmij go z dzbanka, potrząśnij nim i zainstaluj ponownie. Czasami zdarza się, iż mieszanka filtrująca może ulec zapowietrzeniu, które wyeliminujemy potrząsając filtrem. Jeśli to nie poskutkuje skontaktuj się z nami poprzez formularz dostępny na stronie.
Urządzenia do filtracji wody kranowej produkowane są w Polsce, w dwóch fabrykach, zlokalizowanych w województwie świętokrzyskim. Nieliczne surowce, wykorzystywane w procesie produkcyjnym, muszą zostać sprowadzone spoza naszego kraju. Wynika to z ich niedostępności na polskim rynku bądź niespełniania, założonych przez markę Dafi, wysokich standardów użytkowych.
Przefiltrowana woda nie jest zdemineralizowana. W wodzie filtrowanej filtrem Dafi nadal pozostają zawarte w kranówce minerały: sód i potas, a także częściowo wapń i magnez (w zależności od stopnia twardości wody, jaką mamy na co dzień w kranie oraz stopnia zużycia wkładu). Woda twarda zostawia nieestetyczny osad w naszych czajnikach, więc łatwo ją rozpoznać.
Jeśli nie borykasz się na co dzień z problemem nadmiernie twardej wody, ale jednocześnie nie odpowiada Ci smak Twojej kranówki, lub chcesz dodatkowo ją zmineralizować - sięgnij po filtry funkcyjne od Dafi: Mg+ czy pH+.
Filtr Dafi Mg+ zawiera żywicę magnezową oraz węgiel aktywny, dzięki czemu wzbogaca wodę kranową w jony magnezu, jednocześnie redukując mogące w niej występować metale ciężkie. Węgiel aktywny niezmiennie dba o poprawę smaku i zapachu wody oraz jej bezpieczeństwo redukując groźne substancje w tym chlor. Woda filtrowana Dafi Mg+ rekomendowana jest do picia na surowo, nie polecamy jej do gotowania.
Filtr alkaliczny Dafi pH+ podnosi pH wody, nadaje także ujemny potencjał ORP, redukuje chlor i związki organiczne. Przeznaczony jest do dodatkowej mineralizacji wody kranowej. Ze względu właśnie na mineralizacje woda alkaliczna przeznaczona jest wyłącznie do picia (na surowo), nie do użytku w urządzeniach AGD, gdyż minerały natychmiast osadzą się na grzałkach urządzeń.
Jeśli chcesz zadbać o odpowiedni poziom magnezu w organizmie - pamiętaj o zrównoważonej diecie, która jest podstawą zdrowego trybu życia, a woda jest jednym z jej kilku elementów.
Woda kranowa, do której przeznaczone są filtry Dafi jest wolna od chorobotwórczych organizmów – zapewniają to przepisy prawa m.in. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Chlor używany do ochrony wody przed bakteriami może zmieniać smak kranówki, ale z tym świetnie radzi sobie zawarty w każdym naszym filtrze węgiel aktywny.