powiększ zdjęcie

JEDZ ZDROWO, WYGLĄDAJ MŁODZIEJ!

13.05.2014

jedzzdrowo1Istnieje wiele możliwości, które pozwalają wyglądać i czuć się młodziej. Nie namawiamy do kupowania drogich kremów lub poddawania się kuracjom odmładzającym. Wystarczy zmienić swoje nawyki żywieniowe i zamiast do drogerii częściej zaglądać na stragan z warzywami i owocami.

Naukowcy od lat badają procesy starzenia się komórek oraz mechanizmy, które nimi sterują. Udowodniono, że największy wpływ na tempo starzenia się organizmu ma styl życia. Odpowiednia dieta bogata w antyoksydanty oraz błonnik pochodzący ze świeżych warzyw i owoców, regularne picie świeżej wody oraz ruch to klucz do zdrowia i młodego wyglądu.

 

ZMNIEJSZ PORCJE

jedzzdrowo2Wiele badań naukowych wskazuje, że osoby, które jedzą mniej żyją dłużej. Nadwaga i otyłość skraca życie. Co ciekawe wśród stulatków, którzy wzięli udział w badaniu POLSTU 2001 nie było osoby, która miałaby zbyt wysokie BMI nie tylko w okresie badania, ale w ciągu całego życia. Otyłość, zwłaszcza brzuszna, sprzyja wielu chorobom takim jak cukrzyca czy miadżyca. Skoki cukru powodują uszkodzenia i obumieranie komórek, co po latach objawia się poprzez np. problemy z czuciem czy wzrokiem. Aby utrzymać organizm w dobrej kondycji nie można się przejadać. Wskazane jest wręcz niedojadanie, czyli odchodzenie od stołu, kiedy czujemy, że jeszcze jesteśmy w stanie coś zjeść. Nie zachęcamy oczywiście do głodówek, gdyż wbrew niektórym opiniom wcale nie odmładzają. ,,Głodne” komórki bowiem będą obumierać, co przyspieszy proces starzenia się organizmu.

 

ZWIĘKSZ SWÓJ POTENCJAŁ ANTYOKSYDACYJNY

Naukowcy badający potencjał oksydacyjny (siła zwalczania szkodliwych wolnych rodników) u stulatków z zaskoczeniem odkryli, że średnio wynosi on u nich tyle co u 65-latków. To wolne rodniki odpowiadają w głównej mierze za starzenie się i umieranie komórek. Ich powstawanie generuje stres, dym papierosowy, alkohol, żywność bogata w cukier, sól i tłuszcze nasycone. Aby poprawić swój potencjał antyoksydacyjny należy przede wszystkim zmienić nawyki żywieniowe. Podstawą powinny być świeże warzywa (przynajmniej 3 porcje dziennie) oraz owoce (2-3 porcje/dobę), bo to one zawierają najwięcej antyoksydantów. Dużo przeciwutleniaczy mają również zioła, orzechy oraz nasiona. Wśród owoców na tym tle wyróżniają się owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki, jagody goji). Dobrym źródłem przeciwutleniaczy jest też gorzka czekolada oraz kawa.

 

Lista produktów najbogatszych  w antyoksydanty:

  1. Jeżyny
  2. Orzechy włoskie
  3. Truskawki
  4. Żurawina
  5. Kawa espresso
  6. Maliny
  7. Czekolada
  8. Orzechy pecan
  9. Czerne jagody
  10. Goździki

 

JEDZ WIĘCEJ BŁONNIKA

jedzzdrowo3Odpowiednio wysokie spożycie błonnika pokarmowego chroni komórki przed uszkodzeniem i spowalnia procesy starzenia. Wraz z pożywaniem dostarczamy do organizmu wiele toksycznych związków. Cześć z nich powstaje w wyniku różnych reakcji w przewodzie pokarmowym. Błonnik działa jak miotła, która wymiata potencjalnie rakotwórcze substancje chroniąc w ten sposób DNA przed niekorzystnymi zmianami. Przy okazji wchłania i usuwa z organizmu tłuszcz i cholesterol, reguluje poziom cukru we krwi i daje długotrwałe uczucie sytości. Zalecana ilość błonnika w diecie wynosi ok. 25g/dobę. Tymczasem przeciętny mieszkaniec Europy zjada go ok. 14 g dziennie. Jak zwiększyć jego spożycie i gdzie znajdziesz go najwięcej dowiesz się tutaj.

Możemy sprawić, że upływający czas będzie obchodził się z nami łagodniej, a my będziemy czuć się lepiej i młodziej. Energia i witalność pływnie bowiem z wnętrza.

 

Bibliografia:

  1. Masoro E. J., Yu B. P., Bertrand H. A.: Action of food restriction in delaying the aging process, Sci. AgingKnowl. Environ., 2003, t. 1, s. 4239-4241.
  2. Roszkowska-Gancarz M. Bartoszewicz Z. i wsp.: Całkowita i wysokocząsteczkowa adiponektyna oraz modyfikujące stężenie adiponektyny polimorfizmy genu ADIPOQ u stulatków, Endokrynologia Polska, 2012, t. 63, 6, s. 439-446.
Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj