Kasze są zdrowe i smakują wyśmienicie nie tylko jako dodatek do drugich dań. Ta sałatka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (2 porcje):
– kasza jęczmienna wiejska (3/4 szklanki)
– pomidorki koktajlowe (1 opakowanie)
– cukinia (1 mała sztuka)
– rukola (2 garście)
– oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
– ocet balsamiczny (1 łyżeczka)
– pieprz, sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ją odcedź i ostudź.
Krok 2.
Cukinię umyj i pokrój w plastry. Duś na patelni z niewielką ilością wody przez ok. 5 minut.
Krok 3.
Pokrój pomidorki na pół.
Krok 4.
Połącz kaszę z cukinią i pomidorkami. Dodaj pieprz, oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszaj.
Krok 5.
Posyp sałatkę rukolą i delikatnie wymieszaj.
Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz PP. Jak większość kasz ma właściwości zakwaszające, dlatego należy łączyć ją z produktami zasadowymi, takimi jak świeże i duszone warzywa.