Sycąca i gęsta zupa z kalafiora i brokułów to świetny pomysł na zimowy obiad. Zrobienie grzanek w piekarniku to bardzo łatwa sprawa. Dzięki temu nie będą mieć tyle tłuszczu i sztucznych dodatków, co grzanki kupowane w sklepie.
Składniki:
Krok 1.
Najszybciej jest przyrządzić tę zupę w dwóch garnkach jednocześnie. Do pierwszego wrzucamy pokrojone różyczki kalafiora i zalewamy wodą oraz odrobiną bulionu lub dorzucamy do każdego garnka po pół kostki, gotujemy do miękkości. To samo robimy w drugim garnku z brokułami. Wody dodajemy tylko tyle, aby przykryć warzywa.
Blendujemy nasze zupy, w zależności od tego, jaki stopień gładkości chcemy uzyskać. Pieczywo kroimy w kostkę i wkładamy do piekarnika wyłożonego papierem, rozgrzanym do 180°, jak się zrumienią będą gotowe.
Krok 3.
Przyprawiamy solą,pieprzem i nakładamy na talerz. Dekorujemy śmietaną, pestkami. Podajmy grzanki.