powiększ zdjęcie

KREM Z KALAFIORA I BROKUŁOW Z DOMOWYMI GRZANKAMI

25.02.2014

krem1Sycąca i gęsta zupa z kalafiora i brokułów to świetny pomysł na zimowy obiad. Zrobienie grzanek w piekarniku to bardzo łatwa sprawa. Dzięki temu nie będą mieć tyle tłuszczu i sztucznych dodatków, co grzanki kupowane w sklepie.

 

 krem2Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:  

  • Kostka rosołowa bio lub bulion
  • Śmietana 12% lub jogurt naturalny do dekoracji
  • kalafior
  • brokuły
  • sól
  • pieprz
  • pieczywo na grzanki
  • pestki słonecznika lub dyni

 

 

 krem3SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Najszybciej jest przyrządzić tę zupę w dwóch garnkach jednocześnie. Do pierwszego wrzucamy pokrojone różyczki kalafiora i zalewamy wodą oraz odrobiną bulionu lub dorzucamy do każdego garnka po pół kostki, gotujemy do miękkości. To samo robimy w drugim garnku z brokułami. Wody dodajemy tylko tyle, aby przykryć warzywa.

 

 

krem4Krok 2.

Blendujemy nasze zupy,  w zależności od tego, jaki stopień gładkości chcemy uzyskać. Pieczywo kroimy w kostkę i wkładamy do piekarnika wyłożonego papierem, rozgrzanym do 180°, jak się zrumienią będą gotowe.

 

Krok 3.

Przyprawiamy solą,pieprzem i nakładamy na talerz. Dekorujemy śmietaną, pestkami. Podajmy grzanki.

 

krem5

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj