powiększ zdjęcie
ROLADKI Z CUKINII I KOZIEGO SERA 23.09.2014

Roladki z młodej cukinii są niskokaloryczne, bogate w witaminy, błonnik i białko. Jest to danie o niskim indeksie glikemicznym, bezglutenowe i bezmięsne.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (2 porcje):
– cukinia (1 szt.)
– kozi ser twarożkowy (1 op./150 g)
– liście mięty (1 garść)
– pieprz (szczypta)
– sól (szczypta)

 

rolada1
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

W miseczce wymieszaj serek i posiekane liście mięty. Dodaj pieprz do smaku.

Krok 2.

Pokrój cukinię wzdłuż na cienkie plastry.

Krok 3.

Ułóż plastry w naczyniu żaroodpornym lub na patelni grillowej. Grilluj lub piecz cukinię aż się lekko zarumieni.

Krok 4.

Wystudź plastry i posmaruj je serkiem.

Krok 5.

Zwiń plastry w roladki i wbij w nie wykałaczki.

 rolada2

Cukinia jest łagodna w smaku, lekkostrawna i niskokaloryczna. Zawiera potas, magnez, żelazo, witaminę A, C, K, B1, PP oraz beta karoten.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj