Roladki z młodej cukinii są niskokaloryczne, bogate w witaminy, błonnik i białko. Jest to danie o niskim indeksie glikemicznym, bezglutenowe i bezmięsne.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (2 porcje):
– cukinia (1 szt.)
– kozi ser twarożkowy (1 op./150 g)
– liście mięty (1 garść)
– pieprz (szczypta)
– sól (szczypta)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
W miseczce wymieszaj serek i posiekane liście mięty. Dodaj pieprz do smaku.
Krok 2.
Pokrój cukinię wzdłuż na cienkie plastry.
Krok 3.
Ułóż plastry w naczyniu żaroodpornym lub na patelni grillowej. Grilluj lub piecz cukinię aż się lekko zarumieni.
Krok 4.
Wystudź plastry i posmaruj je serkiem.
Krok 5.
Zwiń plastry w roladki i wbij w nie wykałaczki.
Cukinia jest łagodna w smaku, lekkostrawna i niskokaloryczna. Zawiera potas, magnez, żelazo, witaminę A, C, K, B1, PP oraz beta karoten.