powiększ zdjęcie

KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY, CZYLI LIKOPEN ATAKUJE

16.01.2014

KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY, CZYLI LIKOPEN ATAKUJE

zupapomidorowa1

Dziś w menu zupa krem pomidorowo-paprykowy na ostro!

Likopen to antyoksydant, wymiata wolne rodniki i jest bardziej skuteczny niż beta-karoten! Piękna skóra gwarantowana 🙂

 

 

 

 

 

Czas przygotowania: 30 min.

 

Składniki:

  • duża czerwona papryka
  • włoszczyzna
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów lub pół kilograma świeżych bez skórki
  • papryczka chili (w całości lub w proszku)
  • olej rzepakowy
  • śmietana 12%
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W głębokim garnku na oleju rzepakowym podsmażamy grubo pociętą woszczynę z cebulą,  czosnkiem i chili (jeśli mamy świeże), po 5 min dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory Zalewamy wodą z filtra, tak aby przykryć warzywa.

zupapomidorowa2

Całość blenderujemy na gładki krem, doprawiamy.

Nakladamy na talerze, dekorujemy śmietaną lub jogurtem.

SMACZNEGO!
 

 

 

.

 

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj