powiększ zdjęcie

7 ZASAD „U” PROF. BERGERA

05.03.2015

berger1Jak żyć zdrowo i aktywnie? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Tak przynajmniej twierdzi prof. Berger, 91-letni fizjolog żywienia i twórca nauk żywieniowych w Polsce. Oto jego 7 zasad ,,U”, których przestrzeganie zapewni długie i zdrowe życie.

1. UROZMAICENIE

Posiłki powinny być urozmaicone i składać się z różnych produktów należących do 5 grup piramidy zdrowego żywienia: produktów zbożowych, warzyw, owoców, mleka i jego przetworów oraz mięsa, ryb lub roślin strączkowych. Przełam monotonie swoich posiłków dodając do nich kolorowe warzywa. Im bardziej różnorodnie, tym mniejsze ryzyko niedoborów składników odżywczych. Spożywając urozmaicone posiłki masz pewność, że dostarczasz organizmowi wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach.

umiarkowanie2. UMIARKOWANIE

Umiar jest wskazany w każdej dziedzinie życia, również w jedzeniu. Odnosi się to do wielkości porcji oraz do poszczególnych produktów i składników. Zarówno przejadanie się, jak i stosowanie bardzo restrykcyjnych, jednostronnych diet jest niewskazane.

 

3. UREGULOWANIE

Jedz regularnie 5 posiłków dzienne (3 większe i 2 mniejsze), gdyż dzięki temu twój metabolizm będzie działał przez cały dzień na odpowiednio wysokich obrotach, organizm nie będzie gromadził zapasów energii w postaci tkanki tłuszczowej, a ty unikniesz spadków nastroju, wahań samopoczucia i napadów głodu.

4. UMIEJĘTNOŚĆ PRZYRZĄDZANIA POTRAW

przyrzadzanieTylko samemu przygotowując to, co jesz masz pewność, że odżywiasz się prawidłowo. Oczywiście każdemu z nas zdarza się jeść poza domem, jednak nie może się to stać regułą. Umiejętność gotowania w zdrowy sposób (gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, w rękawie, unikanie smażenia, panierowania, dosalania i zaprawiania) jest niezbędna do zachowania szczupłej sylwetki oraz zdrowia.

Proste przepisy na zdrowe posiłki znajdziesz tutaj.

5. UPRAWIANIE SPORTU

sportNie samą dietą człowiek żyje. Sport wpływa pozytywnie na ciało i ducha. Regularny umiarkowany wysiłek fizyczny jest niezbędnym elementem zdrowego i higienicznego trybu życia. Nie tylko przyspiesza odchudzanie i pozwala utrzymać jego efekty, ale również poprawia wydolność organizmu, jak również ukrwienie narządów wewnętrznych oraz skóry, redukuje ryzyko praktycznie wszystkich chorób, obniża poziom stresu oraz poprawia samopoczucie. Aktualnie ruch jest zalecany każdemu, w każdym wieku i z każdym schorzeniem (nawet astmatykom). Pamiętaj, że również przy uprawianiu sportu ważne jest umiarkowanie (trzecie ,,U”). Przećwiczenie może prowadzić do przeciążeń, kontuzji, a także spadku oporności.

 

6. UNIKANIE NADMIARU

Nadmiar spożywanej żywności prowadzi do otyłości, która skutkuje wieloma schorzeniami m.in. miażdżycą i chorobami serca, nadciśnieniem czy cukrzycą. Unikaj w swojej diecie wszelkich nadmiarów, a w szczególności nadmiaru cukrów prostych (pieczywo, soki, napoje, słodycze, żywność przetworzona), tłuszczów nasyconych (fast-food’y, ciasta i słodkie bułki, produkty smażone w głębokim tłuszczu), soli (słone przekąski, chipsy, paluszki, dania gotowe, zupy typu instant, mieszanki przypraw) oraz białka zwierzęcego (mięso i wędliny).

7. UŚMIECH

Nie od dziś wiadomo, że pogoda ducha i pozytywne podejście do życia gwarantuje długie, zdrowe i szczęśliwe życie. Szczery śmiech zmniejsza poziom hormonów stresu, przez co pomaga zachować zdrowie i uniknąć wielu chorób. Czasem warto odpuścić i uciszyć swojego wewnętrznego krytyka. Uśmiechaj się do ludzi, staraj się znaleźć pozytywną stronę we wszystkim, co cię w życiu spotyka.

 

Bibliografia:

1. Wanat G. i wsp. (2011): Badania nad edukacją żywieniową i poziomem wiedzy o racjonalnym żywieniu, Hygeia Public Health, t. 46, 3, s. 376-380.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj