powiększ zdjęcie

DORSZ W PORACH Z RYŻEM JAŚMINOWYM

04.02.2015

dorsz2

To, że ryby są zdrowe i trzeba je jeść, wie każdy. Najczęściej nie wiemy jednak, jak je smacznie przyrządzić. Nasz przepis na dorsza w porach przekona do ryb nawet największych sceptyków.

Czas przygotowania: 30 minut

dorsz1Składniki (2 porcje):
– dorsz (500 g/1 filet)
– ryż jaśminowy (200 g/2 torebki)
– por ( ½ szt.)
– jogurt 2% gęsty (4 łyżki)
– kiełki brokuła (2 garście)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– olej rzepakowy (1 łyżeczka)
– mix przypraw do ryb (1 łyżeczka)
– pieprz, sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj dorsza. Oprósz go przyprawami, solą oraz pieprzem, polej oliwą i piecz w naczyniu żaroodpornym (15 min., temp. 180o C).

 

Krok 2.

Umyj pora i pokrój go w cienkie talarki.

Krok 3.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj pora i smażyć przez minutę. Następnie dolej kilka łyżek wody, dopraw solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem 3-4 min.

 

Krok 4.

Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj pora z jogurtem.

 

Krok 5.

Ułóż na talerzu dorsza i polej go sosem porowym. Ozdób ryż kiełkami.

 

Nie bez powodu ryż jest podstawą diety 75% mieszkańców ziemi. Jest łatwostrawny i nie zawiera glutenu. Rzadko alergizuje, zawiera  witaminy z grupy B oraz witaminę A, K, E, wapń, fosfor,  potas, cynk, żelazo, magnez oraz mangan. Więcej o właściwościach odżywczych ryżu oraz jego odmianach przeczytasz tutaj.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj