Śniadanie to najważniejszy posiłek, a owsianka to według dietetyków najlepszy sposób na rozpoczęcie zdrowego dnia.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki (1 porcja):
– mleko 2% (1 szklanka)
– płatki gryczane (5 łyżek)
– siemię lniane (1 łyżka)
– winogrona (1/2 garści)
– cynamon (szczypta)
– liście mięty (3-4 szt.)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Wlej do garna mleko, a gdyż zacznie wrzeć-wsyp płatki i siemię. Gotuj około minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 2.
Dodaj pokrojone winogrona oraz cynamon.
Krok 3.
Ozdób owsiankę listkami mięty.
Owsianka to źródło błonnika oraz witamin z grupy B. Płatki gryczane powstają przy obróbce ziarna gryki, z której produkowana jest kasza gryczana. Pamiętajmy, aby nie rozgotowywać płatków, gdyż tracą one wtedy swoje prozdrowotne właściwości.