Ciecierzyca jest bogata w białko i nie zawiera tłuszczu. To świetna alternatywa dla mięsa i nabiału.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (3-4 porcje):
– ciecierzyca w puszce (400 g/1 op.)
– pomidorki koktajlowe (250 g/1 op.)
– pomidory suszone w zalewie z oleju (5 szt.)
– cebula czerwona (100 g/1 szt.)
– natka pietruszki (1/3 pęczka)
– zalewa z suszonych pomidorów (3 łyżki)
– sok z cytryny ( ½ szt.)
– ocet winny (1 łyżka)
– pieprz, sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Odcedź ciecierzycę z zalewy i wsyp do miski.
Krok 2.
Pokrój pomidorki na pół i poszatkuj cebulę oraz pietruszkę.
Krok 3.
W małej filiżance wymieszaj: zalewę z pomidorów, sok z cytryny, ocet winny, sól i pieprz. Polej sosem sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Ciecierzyca ma wysoką zawartość biała(8-9%). Jej regularne spożywanie obniża ciśnienie krwi oraz poziom ,,złego” cholesterolu.