powiększ zdjęcie

NAJPOPULARNIEJSZE DIETY 2014

30.12.2014

dietyNAJPOPULARNIEJSZE DIETY 2014

 Mody na diety przychodzą i odchodzą. Niektóre, takie jak dieta Dukana, Montignaca, Atkinsa czy wegańska utrzymują się na topie od lat. Jednak większość jest hitem jednego sezonu. A jakie diety były najmodniejsze w mijającym 2014 roku?

DIETA DASH

Zasady:

Dieta DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) polega na zmniejszeniu spożycia sodu, cholesterolu oraz kalorii. Posiłki opierają się na niskotłuszczowych produktach nabiałowych (2-3 porcje), rybach morskich oraz drobiu (2-3 porcje), warzywach i owocach (4-5 porcji), orzechach, ziarnach, nasionach (2-3 porcje) oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych (5–6 porcji).

Ocena specjalistów:

dashDieta jest bogata w potas, antyoksydanty, witaminy, błonnik oraz kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Dzięki temu jest pozytywnie oceniana przez lekarzy i zalecana nie tylko przy otyłości, ale w różnych schorzeniach takich jak nadciśnienie i hipercholesterolemia. Stosowanie diety DASH powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz cholesterolu. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz niektórych nowotworów.

DIETA GL

glZasady:

Dieta GL (glicemin load) polega na spożywaniu produktów o niskim indeksie glikemicznym, jednak nie jest tak monotonna i restrykcyjna jak dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG). W odróżnieniu od niej w diecie GL dopuszczone są, w odpowiednich porcjach, również produkty o wysokim IG. Aby ułatwić stosowanie diety produkty są zestawione w tabelach określających ich ładunek glikemiczny.

Ocena specjalistów:

Lekarze i dietetycy pozytywnie oceniają dietę GL i zalecają ją m. in. osobom z cukrzycą typu 2. Eksperci uważają, że długoterminowe stosowanie diety IG daje znacznie lepsze efekty niż tradycyjna dieta niskoenergetyczna, która polega jedynie na ograniczaniu kalorii. Ponadto dieta GL wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, stężenia insuliny oraz cholesterolu LDL. Dieta ta jest bogatsza w witaminy i składniki mineralne w porównaniu z dietą niskoenergetyczną.

DIETA PALEO

paleoZasady:

Dieta paleolityczna to dieta jaskiniowców, której twórcy opierają ją na tezie, że choroby cywilizacyjne, w tym otyłość, spowodowane są odejściem od natury i spożywaniem wysokoprzetworzonej żywności. Współczesna dieta zachodnia składa się w ok. 70% z pożywienia nigdy niespożywanego przez ludzi pierwotnych. Dieta paleo wyklucza więc zboża, cukier i wysokoprzetworzone tłuszcze, czyli znaczną część współczesnych produktów spożywczych.

Ocena specjalistów:

Badania naukowe potwierdzają, że dieta paleolityczna może być skuteczna nie tylko w prewencji i leczeniu otyłości, ale również w schorzeniach takich jak cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny, trądzik pospolity czy choroby autoimmunologiczne.

DIETA BEZGLUTENOWA

bezglutenu5Zasady:

Zwolennicy diety bezglutenowej twierdzą, że gluten zawarty w zbożach jest winowajcą otyłości i wielu schorzeń, takich jak cukrzyca czy miażdżyca. Dieta bezglutenowa polega więc na wykluczeniu z żywności naturalnie zawierających gluten (pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia, owsa, orkiszu) lub produktów, do których jest on dodawany.

Ocena specjalistów:

Według aktualnych zaleceń zdrowa i zbilansowana dieta powinna opierać się głównie na produktach zbożowych (5-6 porcji dziennie), dlatego wyeliminowanie ich z codziennego jadłospisu może powodować niedobory węglowodanów i niektórych składników mineralnych. Według ekspertów stosowanie tak restrykcyjnej diety u osób zdrowych (bez stwierdzonej celiakii) jest bezzasadne, a jej skuteczność nie odbiega znacząco od efektów diety niskoenergetycznej.

 

Bibliografia:

  1. Kobus G., Łagoda K., Bachórzewska-Gajewska H. (2008):  Niefarmakologiczne metody leczenia dzieci i młodych osób chorych na nadciśnienie tętnicze, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, t. 4, 4, s. 163-167.
  2. Kowalski Ł. M., Bujko J. (2012): Ocena potencjału biologicznego i klinicznego diety paleolitycznej, Rocz Panstw Hig, t. 63, 1, s. 9-15.
  3. Lange E. : Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii chorób dietozależnych. [w:] Dietoterapia 1, pod red. Janda E.., Wyd. SGGW, Warszawa 2009, s. 215-225.
  4. www.celiakia.pl
Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj