powiększ zdjęcie

JAK NIE ZMARNOWAĆ ŚWIĄT?

23.12.2014

12

JAK NIE ZMARNOWAĆ ŚWIĄT?

Święta to czas radości, spotkań z bliskimi i biesiadowania przy rodzinnym stole. Jednak to również okres marnowania ogromnej ilości jedzenia. Według badań Federacji Polskich Banków Żywności z 2011 r. ¼ Polaków wyrzuca jedzenie. W śmietniku najczęściej ląduje pieczywo, wędliny, ziemniaki, owoce i warzywa, jogurty, mleko, dania gotowe. Czy jest jakiś sposób, aby temu zapobiec?

NIECHLUBNE STATYSTYKI

Na świecie każdego roku wyrzuca się 1,3 mld ton żywności, a w Unii Europejskiej – 89 mln ton, czyli aż 179 kg na osobę. Jeżeli nie podejmiemy odpowiednich działań, ilość zmarnowanej żywności w 2020 roku wzrośnie o 40% i wyniesie 126 mln ton. Z drugiej strony w UE 79 mln ludzi żyje w ubóstwie. Na świecie ten problem dotyczy 925 mln osób. Paradoksalnie liczba osób, które się przejadają jest podobna do liczby osób niedożywionych.

Marnowanie żywności odbywa się na każdym etapie łańcucha produkcji żywności-począwszy od pakowania, magazynowania, poprzez transport, sprzedaż, na konsumencie kończąc. W Polsce i innych krajach uprzemysłowionych najwięcej jedzenia marnuje się na końcu łańcucha, czyli na etapie dystrybucji oraz konsumpcji.

13JAKIE SĄ PRZYCZYNY MARNOWANIA ŻYWNOŚCI?

  • Brak świadomości skali marnowania żywności
  • Brak programów edukacyjnych
  • Sprzedaż za dużych opakowań zbiorczych
  • Kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia
  • Nieprawidłowe przechowywanie żywności
  • Brak poszanowania żywności, która jest z reguły łatwo dostępnym i powszechnym dobrem

CO ZROBIĆ Z ŻYWNOŚCIĄ, KTÓREJ NIE ZJEMY?

14Ze względu na niekorzystne prawo podatkowe przedsiębiorcy w Polsce wolą wyrzucić przeterminowaną żywność niż ją oddać. Między innymi z tego powodu w naszym kraju  marnuje się rocznie 9 mln ton jedzenia. Pod względem marnowania żywności Polska znajduje się na 5. miejscu w Unii Europejskiej. Wyrzucając jedzenie marnujemy również wodę i energię potrzebną do jej wytworzenia. Dodatkowo produkujemy śmieci i przyczyniamy się do zwiększonej emisji CO2.

Co robić z jedzeniem, którego nie zjemy?

  1. Przekaż żywność potrzebującym. Rozejrzyj się. Na pewno wokół jest ktoś, kto chętnie ją przyjmie. Istnieją organizacje, które odbierają żywność i przekazują ją biednym.
  2. Załóż kompostownik, w którym część żywności, takiej jak owoce czy warzywa, przetworzysz na naturalny nawóz.
  3. Nie wyrzucaj jedzenia na trawniki lub obok śmietników, gdyż sprzyja to rozmnażaniu się szkodników (szczury, robactwo).

DOBRY PLAN TO PODSTAWA

Przygotowania do Świąt należy rozpocząć od dobrego planu. Jak się do tego zabrać? Co i w jakiej kolejności robić? Oto nasza przedświąteczna ściągawka:

  1. Zaplanuj różnorodne potrawy w małych ilościach tak, aby wszyscy mogli spróbować każdej z nich.
  2. Dostosuj ilość jedzenia do liczby i preferencji kulinarnych gości.
  3. Dokładnie zaplanuj posiłki, potrzebne składniki i ich ilości. Jeśli goście przyniosą przygotowane przez siebie potrawy, upewnij się, że nie będą się one dublowały.
  4. Nie kupuj ,,na zapas” produktów z krótkim okresem przydatności do spożycia lub szybko psujących się (pieczywo, nabiał, wędliny, warzywa i owoce).
  5. Nie zaczynaj przygotowań zbyt wcześnie, gdyż potrawy szybko stracą świeżość.
  6. Prawidłowo przechowuj żywność.

JAK PRZECHOWYWAĆ ŻYWNOŚĆ, ABY BYŁA JAK NAJDŁUŻEJ ŚWIEŻA?

Mięso powinno być przechowywane w temp. 0-3oC w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Do tego celu idealnie będą nadawać się pojemniki próżniowe.  Ryby najlepiej przyrządzać 15dzień przed Wigilią. Sałatki warzywne należy szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do maksymalnie tygodnia. Większość produktów możemy zamrozić, jednak mogą one utracić swoje walory smakowo-zapachowe. Możemy za to mrozić pieczywo, ciasto piernikowe, masę mięsną na pasztet czy surowe filety z karpia. Niektóre słodkości możemy upiec wcześniej np. piernik, sernik, ciasteczka korzenne i pierniczki. Za to jak najpóźniej należy upiec ciasto drożdżowe, gdyż szybko czerstwieje i nie można przechowywać go w lodówce.

Pamiętajmy, że być może nie mamy bezpośredniego wpływu na nadprodukcję żywności, głód i ubóstwo, ale to od nas zależy ile żywności wykorzystamy, a ile wyrzucimy do śmietnika.

 

Bibliografia:

  1. Konecka-Matyjek E., Jarosz M., Kołomyjski K. (2012): Niedożywienie a marnowanie żywności, Postępy Nauk Medycznych, t. 12, s. 958-964.

 

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj