JAK NIE ZMARNOWAĆ ŚWIĄT?
Święta to czas radości, spotkań z bliskimi i biesiadowania przy rodzinnym stole. Jednak to również okres marnowania ogromnej ilości jedzenia. Według badań Federacji Polskich Banków Żywności z 2011 r. ¼ Polaków wyrzuca jedzenie. W śmietniku najczęściej ląduje pieczywo, wędliny, ziemniaki, owoce i warzywa, jogurty, mleko, dania gotowe. Czy jest jakiś sposób, aby temu zapobiec?
NIECHLUBNE STATYSTYKI
Na świecie każdego roku wyrzuca się 1,3 mld ton żywności, a w Unii Europejskiej – 89 mln ton, czyli aż 179 kg na osobę. Jeżeli nie podejmiemy odpowiednich działań, ilość zmarnowanej żywności w 2020 roku wzrośnie o 40% i wyniesie 126 mln ton. Z drugiej strony w UE 79 mln ludzi żyje w ubóstwie. Na świecie ten problem dotyczy 925 mln osób. Paradoksalnie liczba osób, które się przejadają jest podobna do liczby osób niedożywionych.
Marnowanie żywności odbywa się na każdym etapie łańcucha produkcji żywności-począwszy od pakowania, magazynowania, poprzez transport, sprzedaż, na konsumencie kończąc. W Polsce i innych krajach uprzemysłowionych najwięcej jedzenia marnuje się na końcu łańcucha, czyli na etapie dystrybucji oraz konsumpcji.
JAKIE SĄ PRZYCZYNY MARNOWANIA ŻYWNOŚCI?
CO ZROBIĆ Z ŻYWNOŚCIĄ, KTÓREJ NIE ZJEMY?
Ze względu na niekorzystne prawo podatkowe przedsiębiorcy w Polsce wolą wyrzucić przeterminowaną żywność niż ją oddać. Między innymi z tego powodu w naszym kraju marnuje się rocznie 9 mln ton jedzenia. Pod względem marnowania żywności Polska znajduje się na 5. miejscu w Unii Europejskiej. Wyrzucając jedzenie marnujemy również wodę i energię potrzebną do jej wytworzenia. Dodatkowo produkujemy śmieci i przyczyniamy się do zwiększonej emisji CO2.
Co robić z jedzeniem, którego nie zjemy?
DOBRY PLAN TO PODSTAWA
Przygotowania do Świąt należy rozpocząć od dobrego planu. Jak się do tego zabrać? Co i w jakiej kolejności robić? Oto nasza przedświąteczna ściągawka:
JAK PRZECHOWYWAĆ ŻYWNOŚĆ, ABY BYŁA JAK NAJDŁUŻEJ ŚWIEŻA?
Mięso powinno być przechowywane w temp. 0-3oC w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Do tego celu idealnie będą nadawać się pojemniki próżniowe. Ryby najlepiej przyrządzać dzień przed Wigilią. Sałatki warzywne należy szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do maksymalnie tygodnia. Większość produktów możemy zamrozić, jednak mogą one utracić swoje walory smakowo-zapachowe. Możemy za to mrozić pieczywo, ciasto piernikowe, masę mięsną na pasztet czy surowe filety z karpia. Niektóre słodkości możemy upiec wcześniej np. piernik, sernik, ciasteczka korzenne i pierniczki. Za to jak najpóźniej należy upiec ciasto drożdżowe, gdyż szybko czerstwieje i nie można przechowywać go w lodówce.
Pamiętajmy, że być może nie mamy bezpośredniego wpływu na nadprodukcję żywności, głód i ubóstwo, ale to od nas zależy ile żywności wykorzystamy, a ile wyrzucimy do śmietnika.
Bibliografia: