powiększ zdjęcie

TOP 5 POLSKICH SUPERFOOD

18.06.2018

Superfood to żywność, która oprócz wysokiej wartości odżywczej posiada unikalne cechy wpływające na cały organizm i wykazuje działanie profilaktycznie mogące ochronić przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Znane i popularne są egzotyczne superfood takie jak chia, quinoa, jagody goi czy miód manuka. Tymczasem wiele polskich produktów znanych od pokoleń również zasługuje na to miano.

 

  1. Aronia

Owoce aronii zawierają zarówno antyoksydanty (antocyjany, flawony, fenole, garbniki), jak i witaminy (C, B2, B6, E, P, PP) oraz składniki mineralne (miedź, mangan, kobalt, jod). Najważniejszymi składnikami owoców aronii, odpowiedzialnymi za większość ich korzystnych dla zdrowia właściwości, są polifenole.

Owoce aronii mogą wpływać na redukcję czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Aronia ma również właściwości przeciwcukrzycowe: zmniejsza aktywność enzymów rozkładających węglowodany na cukry proste, stymuluje wychwyt glukozy, zwiększa wydzielanie insuliny oraz redukuje stres oksydacyjny.

Zawarte w aronii polifenole wykazują właściwości antynowotworowe tzn. hamują proces karcinogenezy na jego wczesnych etapach.

 

  1. Dzika róża

Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży jest dziesięć razy większa niż w owocach czarnej porzeczki i sto razy większa niż w jabłkach. Zaledwie trzy owoce dzikiej róży pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Można w nich wyróżnić ponad 130 różnych związków. Obfitują one również w karotenoidy (m.in. beta-karoten, ksantofile, likopen) oraz flawonoidy. W ich owocach obecne są także witaminy z grupy B, witamina E i K, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy) oraz składniki mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, mangan).

  1. Siemię lniane

Nasiona lnu, czyli siemię lniane jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, a dokładnie kwasu alfa-linolenowego (ALA). Kwasy te odgrywają ważną  rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz schorzeń o podłożu zapalnym. Włączenie siemienia lnianego do codziennej diety pomaga zachować równowagę pomiędzy kwasami omega-3 (przeciwzapalnymi) i omega-6 (prozapalnymi), a tym samym chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Nasiona lnu zawierają także bardzo duże ilości lignanów, zwanych inaczej fitoestrogenami roślinnymi, które działają antynowotworowo i spowalniają proces starzenia się komórek. Ponadto lignany regulują gospodarkę hormonalną oraz zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL.

 

  1. Czerne jagody (borówka czernica)

Czerne jagody występujące w polskich lasach nie ustępują niczym jagodom acai czy goi. Wyciąg z borówki czernicy jest stosowany jako środek farmakologiczny w profilaktyce i wspomaganiu leczenia różnych chorób oczu: zaćmy, niedowidzenia zmierzchowego, retinopatii cukrzycowej czy degeneracji plamki żółtej.

Główne składniki aktywne borówki czernicy wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe związane z obecnością antocyjanów oraz procyjanidyn.

Ponadto zawarte w nich fenole mają działanie bakteriobójcze i dezynfekujące oraz silne działanie przeciwzapalne. Wyciąg z borówki brusznicy ma właściwości immunostymulujące, czyli wzmacniające układ odpornościowy.

  1. Żurawina

Żurawinę wyróżnia duża zawartość związków fenolowych o właściwościach przeciwutleniających, które wspomagają naturalny system obronny organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Żurawina jest zalecana w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie, miażdżyca czy nowotwory. Owoc ten ma udowodnione właściwości przeciwbakteryjne. Jest uznanym medycznym środkiem profilaktycznym i wspomagającym leczenie bakteryjnych zakażeń dróg moczowych, błony śluzowej żołądka oraz jamy ustnej.

 

Bibliografia:

  1. Baranowska M., Bartoszek A. (2016): ,,Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych związków żurawiny”, Postepy Hig Med Dosw (online), t. 70, s. 1460-1468.
  2. Białek M. i wsp. (2012): ,,Aronia czarnoowocowa (aronia melanoccarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej”, Żywość. Nauka. Technologia. Jakość, t. 6 (85), s. 21-30.
  3. Cendrowski A., Kakisz S., Mitek M. (2012): ,,Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, t. 4 (83), s. 24-31.
  4. Drozd J., Anuszewska E. (2013): ,, Czarna jagoda – perspektywy nowych zastosowań w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych”, Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, t. 2, s. 226–235.
Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj