powiększ zdjęcie

TATAR Z ŁOSOSIA Z KIWI I CHILI

03.01.2014

tatar1Zawsze tatar kojarzył mi się z białą cebulą, ogórkami, grzybkami, musztardą czy kaparami. Dziś pokażę Wam łatwy i szybki sposób na danie, którym zaimponujecie swoim gościom. Piękne kolory i smak, który nie pozwoli zostawić nic na talerzu.

 

 

 

 

tatar2Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • surowy filet z łososia (100 gram na osobę)
  • czerwona cebula
  • kiwi
  • sól
  • pieprz
  • pieczywo
  • masło

 

 

 

 

tatar3 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Rybę rozdrabniamy nożem,  jeśli mięso jest zamrożone o wiele łatwiej się je sieka.

Krok 2.

To samo robimy z resztą składników (kiwi, cebula, chili)

Krok 3.

Nakładamy na talerze, podajemy z pieczywem i masłem.

 

 CIEKAWOSTKA!

Z botanicznego punktu widzenia, kiwi to owoc (jagoda) drzewiastego pnącza z rodzaju Actinidia. Ten niepozorny owoc jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany – głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bogate w witaminę C. Spożycie 100 g tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka. Owoc kiwi jest skarbnicą witamin i substancji wspomagających odchudzanie.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj