powiększ zdjęcie

CZARNUSZKA-WIELKA MOC CZARNYCH ZIARENEK

21.05.2020

Czarnuszka była znana i ceniona już w starożytnej Asyrii, a wzmianki o niej można znaleźć w Biblii. Po raz pierwszy ,,czarny kminek” został opisany przez greckiego lekarza Diosuridesa. Hipokrates wykorzystywał ją do leczenia nieżytu żołądka oraz jelit. Aktualnie jest popularnym składnikiem w kuchni bułgarskiej i Dalekiego Wschodu. Nasiona czarnuszki siewnej oprócz cenionych od wieków walorów smakowych wykazują szeroką aktywność biologiczną.  

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina z rodziny Ranunculaceae pochodząca z południowej Europy i Azji Zachodniej. Nasiona czarnuszki składają się w ok. 35% z oleju, w skład którego wchodzą głównie nienanasycone kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim kwas linolenowy, arachidonowy oraz kwas eikozadienowy. W nasionach obecne jest również białko, saponiny, alkaloidy oraz olejek eteryczny.

Czarne nasiona dodawana są do chleba, wina, przetworów warzywnych oraz do produkcji olejku eterycznego. Zmielone nasiona czarnuszki służą za alternatywę pieprzu i polecane są zwłaszcza osobom z problemami żołądkowymi, ponieważ nie podrażniają błony śluzowej żołądka.

 

Czarny, leczniczy kminek

Jako surowiec leczniczy stosuje się głównie nasiona i olej z czarnuszki. Wykazuje ona działanie hipoglikemiczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne, przewwirusowe, moczopędne, żółciopędne oraz wspomagające trawienie. Napary stosowane zewnętrznie używane są w leczeniu trądziku oraz atopowego zapalenia skóry.

 

Właściwości antyoksydacyjne

Wyciąg z nasion czarnuszki siewnej zwalcza wolne rodniki silniej niż witamina C. Stres oksydacyjny powstający w organizmie na skutek namnażania się wolnych rodników jest przyczyną powstawania wielu chorób. Badania na szczurach wykazały, że właściwości antyoksydacyjne nasion czarnuszki mogą chronić wątrobę przed zwłóknieniem oraz marskością. Olej z czarnuszki działa wspomagająco w leczeniu chorób o charakterze zapalnym takich, jak reumatoidalne zapalenie stawów czy dna moczanowa.

 

Działanie antybakteryjne

Nasiona czarnuszki siewnej działają antybakteryjnie przeciwko szczepom Staphylococcus albus, Escherichia coli, Salmonella typhi i Vibrio cholera. Odnotowano, że olejek z czarnuszki najsilniejszą aktywność przeciwbakteryjną wykazuje wobec bakterii Gram-dodatnich, takich jak Bacillus subtilis i Staphylococcus aureus.

W jednym z badań wykazano, ekstrakt z nasion czarnuszki zwalczał drobnoustroje  wyizolowane od pacjentów chorujących na oporne na antybiotyki septyczne zapalenie stawów. Zaobserwowano wtedy, że bakterie Gram-ujemne były bardziej wrażliwe na działanie ekstraktu niż Gram-dodatnie.

 

Aktywność przeciwcukrzycowa

Nasiona czarnuszki siewnej wykazują również działanie przeciwcukrzycowe. W jednym z badań przeprowadzonym na zdrowych i chorych na cukrzycę królikach zaobserwowano w obu grupach spadek poziomu glukozy we krwi o około 15-23%, po 4 -6 godz. od podaniu olejku eterycznego z nasion czarnuszki.

W hipoglikemii dochodzi do wzrostu stresu oksydacyjnego i spadku zdolności wymiatania wolnych rodników, co skutkuje dysfunkcją komórek. Ponadto odnotowuje się spadek poziomu insuliny i wzrost poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo zmniejsza się aktywność enzymu przeciwutleniającego-dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). Wykazano, że olejek z nasion czarnuszki w istotny sposób zmniejsza poziom glukozy we krwi oraz zwiększa poziom insuliny i SOD.

 

Wiele leczniczych właściwości czarnuszki siewnej znanych z medycyny ludowej nie zostało jeszcze przebadanych i naukowo potwierdzonych. Aktualnie wiele ośrodków naukowych prowadzi badania nasion czarnuszki siewnej w kierunku jej działania antynowotworowego.

 

Bibliografia:

  1. Anna Adamska, Renata J. Ochocka (2016): ,, Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych” , Post Fitoter 2016; 17(2): 97-105
Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj