powiększ zdjęcie

DOMOWE PIECZYWO. CZY WARTO PIEC CHLEB?

11.01.2019

Wybieranie domowych obiadów zamiast przekąsek z barów szybkiej obsługi to rozsądne podejście do zdrowego odżywianie. A gdyby usunąć z codziennej listy zakupów najpopularniejszy składnik diety Polaków? Wypiekanie własnego chleba ma swoje zalety i wady. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po pieczywo prosto z domowego piekarnika.

Domowe, czyli naturalne

Wybierając domowe wypieki, masz pewność z jakich składników są wykonane. Z pewnością nie dodasz do nich sztucznych spulchniaczy, konserwantów czy barwników. Pamiętaj, aby wybierać sprawdzone półprodukty ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu twój chleb będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Smak to podstawa

Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze, ulubione dodatki i cudowny zapach gorącego chleba – już opis domowego pieczywa sprawia, że człowiek staje się głodny. Nie jest to bardzo trudny wypiek, więc jeżeli wybierzesz niezbyt zawiły przepis i będziesz postępować zgodnie z nim – uda ci się stworzyć pyszny chleb, a z czasem na pewno dojdziesz do perfekcji. Pamiętaj, że prawie każda nasza prababcia potrafiła to zrobić, więc i kobiety XXI wieku z pewnością dadzą sobie z tym radę.

Poczuj różnicę

Jeżeli spróbujesz samodzielnie upiec chleb i porównasz go z propozycją ze sklepowych półek, na pewno zauważysz różnicę. Pieczywo z piekarni może bardziej przykuwać oko, a to za sprawą fachowej ręki piekarza lub specjalnych maszyn. Formowanie chleba nie jest jednak tak trudne, jak Ci się wydaje. Twoje pierwsze bochenki i bułki nie muszą być piękne, ale nie oceniaj książki po okładce. Różnica w smaku (na plus domowego chleba) może być dla ciebie zaskakująca. A jeżeli raz spróbujesz dobrego pieczywa, trudno będzie ci wrócić do poprzednich, mniej smacznych wyborów.

Na co masz dziś ochotę?

Kupując w piekarni lub supermarkecie masz duży wybór pieczywa. Producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych propozycji. I mimo, że wydaje się, że nic innego już nie może zostać stworzone – w domowym zaciszu można wykonać swój ulubiony, perfekcyjny chleb. Wybierz najlepszą według ciebie mąkę i dodaj to, na co akurat w tym dniu masz ochotę. Dzięki temu codziennie możesz mieć inny, wyjątkowy wypiek.

Skoro domowy chleb ma aż tyle zalet, dlaczego nie jest powszechne własnoręczne wypiekanie go? Co przemawia za tym, aby codziennie odwiedzać piekarnię? Pieczenie domowego chleba jest dosyć czasochłonne. O ile samo wyrobienie ciasta nie zajmuje zbyt dużo czasu, o tyle jego wyrośnięcie, ponowne zagniecenie i wypieczenie trwa znacznie dłużej niż kwadrans. Ciepły chleb, mimo że jest bardzo smaczny, nie powinien być krojony. Powinno się poczekać do ostygnięcia wypieku, aby bez problemów go pokroić. Podstawowe składniki na chleb są tanie, ale dodatki potrafią być naprawdę drogie. Jeżeli kupimy hurtowo większe ilości słonecznika czy sezamu, zapłacimy rozsądną cenę. Trzeba tylko zagospodarować miejsce na takie zapasy w kuchni lub spiżarni. Powodem, przez który nie pieczemy już chleba w domowym zaciszu jest również fakt, że lubimy wygodę, a kupienie bochenka przy okazji wizyty w markecie jest szybsze, łatwiejsze i wygodniejsze. Warto zadać sobie pytanie: czy jest to lepszy wybór?

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj