powiększ zdjęcie

KOMOSA RYŻOWA Z KOZIM SEREM, OWOCAMI I MIGDAŁAMI

15.08.2014

KomosaKomosa ryżowa smakuje wyśmienicie zarówno na słono jak i na słodko. Ta sałatka to idealna propozycja na zdrowe śniadanie. Znajdziemy w niej węglowodany złożone, błonnik, białko i zdrowe tłuszcze.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki (2 porcje):
– komosa ryżowa (1 szkl.)

– borówki (1/2 op.)

– brzoskwinia (1 szt.)

– kozi ser sałatkowy (1/2 op.)

– sok z cytryny (1 łyżka)

– liście mięty (3 gałązki)

Komosa2

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Komosę gotuj w lekko osolonej wodzie przez 25 min.

Krok 2.

Brzoskwinię umyj, obierz, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę.

Krok 3.

Posiekaj orzechy oraz miętę. Pokrój ser w kostkę.

Krok 4.

Odcedzoną komosę umieść na talerzach. Układaj warstwami kozi ser, borówki, brzoskwinię, miętę oraz orzechy.

 

Krok 5.

Skrop sałatkę sokiem z cytryny.

 

Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od tysięcy lat. Quinoa jest bogata w białko i błonnik oraz witaminy i minerały. 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj