Komosa ryżowa smakuje wyśmienicie zarówno na słono jak i na słodko. Ta sałatka to idealna propozycja na zdrowe śniadanie. Znajdziemy w niej węglowodany złożone, błonnik, białko i zdrowe tłuszcze.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (2 porcje):
– komosa ryżowa (1 szkl.)
– borówki (1/2 op.)
– brzoskwinia (1 szt.)
– kozi ser sałatkowy (1/2 op.)
– sok z cytryny (1 łyżka)
– liście mięty (3 gałązki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Komosę gotuj w lekko osolonej wodzie przez 25 min.
Krok 2.
Brzoskwinię umyj, obierz, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę.
Krok 3.
Posiekaj orzechy oraz miętę. Pokrój ser w kostkę.
Krok 4.
Odcedzoną komosę umieść na talerzach. Układaj warstwami kozi ser, borówki, brzoskwinię, miętę oraz orzechy.
Krok 5.
Skrop sałatkę sokiem z cytryny.
Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od tysięcy lat. Quinoa jest bogata w białko i błonnik oraz witaminy i minerały.