powiększ zdjęcie

DIETA KOBIETY KARMIĄCEJ PIERSIĄ. FAKTY I MITY

05.03.2018

 

Na temat diety matki karmiącej krąży wiele mitów, które są wciąż żywe i przekazywane z pokolenia na pokolenie. To co je kobieta podczas laktacji ma ogromny wpływ zarówno na zdrowie dziecka, ale i jej samej. Wiedza co jest dobre, a co szkodzi daje komfort psychiczny mamie, która może świadomie stosować zdrową dietę i nie eliminować niepotrzebnie produktów.

  1. Niektóre produkty są przeciwwskazane w diecie matki karmiącej.

Prawda/Fałsz

Dieta (sposób żywienia) w okresie laktacji kojarzy się często z restrykcjami i rezygnacją z wielu produktów żywnościowych. Sposób żywienia powinien zapewnić kobiecie jak najlepsze warunki do przebiegu laktacji. Zalecenia żywieniowe zdrowej mamy karmiącej zdrowe dziecko nie odbiegają od zaleceń dla zdrowych osób dorosłych. Należy jedynie unikać alkoholu oraz odstawić lub ograniczyć kawę. Warto również nie sięgać po produkty wysokoprzetworzone oraz fast food obfitujące w tłuszcze nasycone i trans. Im zdrowsze tłuszcze w diecie, tym lepsza ich jakość w mleku. Należy unikać również produktów co do których istnieje podejrzenie skażenia metalami ciężkimi np. tuńczyk, rekin, marlin.

 

  1. Matka karmiąca powinna być na specjalnej diecie.

Fałsz

Zdrowa matka karmiąca piersią nie powinna być na diecie eliminacyjnej. Wręcz przeciwnie –jej dieta powinna być urozmaicona i różnorodna, zgodna z piramidą żywienia. Sposób żywienia zdrowej matki nie powinien się więc różnić od diety każdej innej zdrowej osoby. Unikanie wybranych produktów żywieniowych na ,,wszelki wypadek” może jedynie zaszkodzić matce i doprowadzić do niedoborów. Unikanie produktów potencjalnie alergizujących (np. mleka) nie chroni dziecka przed wystąpieniem w przyszłości alergii, a może sprawić, że będzie na nią bardziej podatne.

  1. Podczas karmienia piersią należy unikać produktów wzdymających oraz niektórych owoców, gdyż powodują one kolki u dziecka.

Fałsz

Spożywanie przez matkę karmiącą produktów wzdymających takich jak kapusta, groch, fasola, surowych warzyw nie ma wpływu na wzdęcia u dziecka. Nie ma fizycznej możliwości, aby bąbelki gazów powstające w jelitach przedostały się do mleka. Podobnie z pestkami. Drobne ziarenka nie są w stanie pokonać bariery komórkowej i przedostać się do mleka. Kolki występują u dzieci na pewnym etapie rozwoju i przechodzą samoistnie, gdy układ pokarmowy rozwinie się na tyle, aby naturalnie radził sobie z usuwaniem nadmiaru gazów.

 

  1. Kobieta podczas laktacji nie powinna się odchudzać.

Prawda

Po ciąży wiele kobiet pragnie szybko schudnąć. Podczas laktacji organizm zużywa więcej energii (o ok. 400-850 kcal/dobę w zależności od ilości wytwarzanego mleka), dlatego łatwiej stopniowo wrócić do dawnej wagi bez większych wyrzeczeń. Nie należy jednak stosować restrykcyjnych i niskokalorycznych diet. Zapotrzebowanie na kalorie w okresie karmienia piersią wynosi z reguły od 2000 do 2500 kcal/dobę.

 

  1. Matka karmiąca powinna pić dużo wody i dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Prawda

Karmiąca matka powinna pamiętać o regularnym uzupełnianiu płynów. Zaleca się nawet do 3l płynów na dobę. Nie należy jednak pić na siłę, ale kierować się pragnieniem.

Zarówno niedożywienie jak i niewystarczające nawodnienie może wpłynąć na zmniejszenie ilości produkowanego mleka. Kobieta karmiąca powinna pić wodę niegazowaną, ponieważ lepiej zaspokaja pragnienie i nie powoduje uczucia wzdęcia.

Podczas laktacji kobieta produkuje średnio ok. 0,75 l mleka dziennie, dlatego o tyle wzrasta jej zapotrzebowanie na wodę. W wodzie wodociągowej, pomimo procesu jej uzdatniania, mogą występować śladowe zanieczyszczenia, dlatego zaleca się kobietom karmiącym spożywanie wody z naturalnych źródeł lub jej filtrowania. Korzystne jest picie wód niskosodowych, nisko- i średniozmineralizowanych.

 

  1. Kobieta karmiąca nie może jeść tatara i sera pleśniowego.

Fałsz

Jeśli jaja i mięso pochodzą z pewnego źródła i są przebadane nie stanowią zagrożenia zarówno dla mamy jaki i dziecka. Podobnie z surową ryba np. w sushi. Ser pleśniowy zawiera bezpieczne dla zdrowia szczepy pleśni, dlatego mogą być spożywane zarówno w ciąży jak i podczas laktacji.

Źródło:

  1. Borszewska-Kornacka M. i wsp. (2013): ,,Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji”, Stand Med, Pediatr., t. 10, s. 265-279.
  2. Karowicz-Bilińska A. (2011): ,,Woda i jej znaczenie dla organizmu kobiety”, Ginekol Pol, 82, s. 455-459.
  3. Robinson S. i wsp. (2007): ,,Southampton Women’s Survey Study Group”, Dietary patterns in infancy: the importance of maternal and family influences on feeding practice. Br J Nutr, 98, s. 1029-1037.
  4. Zdanowski K.i wsp.: ,,Ocena spożycia energii oraz składników podstawowych w grupie kobiet karmiących piersią”, Rocz Panstw Zakl Hig, 63(3), s. 305-311.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj