To danie to prawdziwa witaminowa bomba. Jej składniki odżywią twój organizm i ukoją nerwy po ciężkim dniu. Możesz zjeść ją na szybki lunch lub kolację.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (2 porcje):
– kasza gryczana palona (100 g/1 torebka)
– dynia (250 g/1/2 szt.)
– brokuły (450 g/1 szt.)
– feta (150 g/1 szt.)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– pieprz, sól
Krok 1.
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kasza powinna być sypka.
Krok 2.
Brokuły umyj i podziel na małe różyczki. Włóż do sita i ustaw na garnku z gotującą się kaszą. Przykryj pokrywką.
Krok 3.
Dynię pokrój na 4 części, obierz i pokój w kostkę. Polej oliwą i piecz w piekarniku (180 st. C) ok. 10-15 min. aż będzie miękka.
Krok 4.
Wymieszaj w garnku odcedzoną kaszę z warzywami. Dodaj pieprz i sól do smaku.
Krok 5.
Nałóż na talerze danie i posyp je pokruszona fetą. Na koniec skrop oliwą.
Kasza gryczana ma właściwości odkwaszające organizm, nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez celiaków. Zawiera aż 10-15% białka i 6 g błonnika w 100 g. Zwarte w niej witaminy i minerały wzmacniają układ nerwowy i krwionośny.