powiększ zdjęcie

KASZA GRYCZANA Z DYNIĄ, BROKUŁAMI I FETĄ

25.10.2018

To danie to prawdziwa witaminowa bomba. Jej składniki odżywią twój organizm i ukoją nerwy po ciężkim dniu. Możesz zjeść ją na szybki lunch lub kolację.

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki (2 porcje):

– kasza gryczana palona (100 g/1 torebka)

– dynia (250 g/1/2 szt.)

– brokuły (450 g/1 szt.)

– feta (150 g/1 szt.)

– oliwa z oliwek (1 łyżka)

– pieprz, sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 

Krok 1.
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kasza powinna być sypka.

Krok 2.

Brokuły umyj i podziel na małe różyczki. Włóż do sita i ustaw na garnku z gotującą się kaszą. Przykryj pokrywką.

 Krok 3.

Dynię pokrój na 4 części, obierz i pokój w kostkę. Polej oliwą i piecz w piekarniku (180 st. C) ok. 10-15 min. aż będzie miękka.

Krok 4.

Wymieszaj w garnku odcedzoną kaszę z warzywami. Dodaj pieprz i sól do smaku.

Krok 5.

Nałóż na talerze danie i posyp je pokruszona fetą. Na koniec skrop oliwą.

 

Kasza gryczana ma właściwości odkwaszające organizm, nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez celiaków. Zawiera aż 10-15% białka i 6 g błonnika w 100 g. Zwarte w niej witaminy i minerały wzmacniają układ nerwowy i krwionośny.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj