powiększ zdjęcie

ALERGIA NA MLEKO. CZYM JE ZASTĄPIĆ?

09.01.2015

mleko1

Alergia na mleko to jedna z 8 najczęściej występujących alergii. Niepożądana reakcja organizmu na białka mleka może dotyczyć osób w różnym wieku, jednak dotyka zazwyczaj małe dzieci. Osoby dorosłe częściej eliminują z diety mleko ze względu na jego nietolerancję spowodowaną niedoborem enzymu trawiącego cukier mleczny.

ELIMINACJA MLEKA I CO DALEJ?

nabial2Podstawą leczenia alergii jest dieta eliminacyjna. Należy wyeliminować wszelkie produkty mleczne, mleko krowie i kozie, nabiał (twarogi, sery), masło oraz słodycze, sosy, fixy i dania gotowe z dodatkiem białka mleka. Na tym zmiany się nie kończą, ponieważ trzeba zastąpić wyeliminowane produkty innymi. Wykluczenie z jadłospisu mleka i jego przetworów znacząco zwiększa ryzyko pojawienia się niedoborów białka, wapnia, fosforu, potasu oraz witamin A, D, B2, B5, B12. W konsekwencji może dojść do niedożywienia. Niedożywienie jest powszechnie utożsamiane z niedoborem masy ciała, jednak może ono występować również u osób o prawidłowym, a nawet zbyt wysokim BMI. Takie niedożywienie ma charakter jakościowy i jest skutkiem niedoboru składników odżywczych w diecie. Optymalne spożycie wapnia podczas stosowania diety bezmlecznej jest trudne, a jego odpowiednia podaż jest ważna zwłaszcza u dzieci. Szacuje się, że aż 73% dzieci w wieku 1-24 miesięcy będących na diecie bezmlecznej nie otrzymuje zalecanej ilości wapnia. Jeszcze gorzej jest wśród 4–6-latków, których dieta pokrywa jedynie 55% zapotrzebowania na wapń.

 

INNE ŹRÓDŁA WAPNIA

wapn3Jadłospis alergików będących na diecie bezmlecznej powinien obfitować w pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby oraz warzywa bogate w wapń.  Jednak mimo, że produkty roślinne stanowią wartościowe źródło wapnia w diecie to w porównaniu z pokarmami pochodzenia zwierzęcego, jest on gorzej wchłaniany. W dobrym przyswajaniu wapnia ,,przeszkadza” błonnik, szczawiany i fityniany.

 

Produkty bezmlecznie zawierające najwięcej wapnia:
– ryby (sardynki, szprotki, śledzie),
– nasiona (mak, sezam, amarantus, nasiona słonecznika),
– quinoa,
– orzechy (migdały, orzechy laskowe i włoskie, pistacje),
– figi,
– jarmuż, pietruszka, szczypiorek, brokuły,
– otręby,
– fasole (soczewica, fasola biała),
– produkty wzbogacane w wapń (jogurty sojowe, mleka roślinne).
WITAMINA D

Aby wapń został optymalnie przyswojony i wykorzystany niezbędna jest witamina D. Ze względu na nasz klimat praktycznie przez pół roku nie jesteśmy w stanie wytwarzać witaminy D pod wpływem promieni słonecznych, dlatego ważne jest jej dostarczenie wraz z pokarmem. Źródła witaminy D to głównie tłuste ryby (im bardziej tłuste, tym więcej witaminy D) oraz tran. W aptekach dostępnych jest szereg suplementów witaminowo-mineralnych, jednak zawsze przed rozpoczęciem ich przyjmowania skonsultujmy się z lekarzem.

 

SUBSTYTUTY MLEKA

d4Czym zastąpić mleko, jeśli mamy alergię, nietolarancję lub zwyczajnie go nie lubimy? Obecnie możemy bez problemu dostać w marketach mleka roślinne wolne od białek uczulających obecnych w mleku krowim (kazeiny, lakoalbumin, laktozy). Niestety ich minusem jest wysoka cena oraz smak, który również bardzo różni się od  mleka krowiego.

 

Mleko sojowe – wytwarzane jest z ziaren soi. Bogate w białko i witaminy z grupy B. Najczęściej jest wzbogacone w wapń. Pod względem odżywczym zbliżone do tofu.

 

Mleko migdałowe – wytłaczane z migdałów. Bogate w składniki mineralne, w tym wapń i żelazo, oraz witaminę E.

 

Mleko ryżowe – otrzymywane z brązowego ryżu. Bardziej kaloryczne od mleka krowiego. Ubogie w białko. Wzbogacane w witaminy i minerały.

 

Bibliografia:

  1. Wilczak M., Grzelak T., Kramkowska M. i WSP (2013): Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci z alergią na białka mleka krowiego – badania pilotażowe, Nowiny lekarskie, t. 82,2, s. 124-129.
  2. Wróblewska B. (2002): Wielka ósemka alergenów pokarmowych, Alergia, t. 4,15, www.alergia.org.pl.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj