powiększ zdjęcie

ZUPA KREM Z BURAKÓW

07.03.2014

burak1Zima nie sprzyja jedzeniu warzyw i owoców, na szczęście buraki są całosezonowe i prawie każde kupione w sklepie czy warzywniaku będą smaczne i przede wszystkim zdrowe.

 

 

 

 

 

 

burak2Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • ugotowane buraki
  • włoszczyzna
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • cytryna

 

 

 

burak3SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

W garnku podsmażamy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek).

Krok 2.

Dodajemy pokrojone ugotowane buraki i zalewamy wodą, aby przykryć wszystkie składniki. Gotujemy całość 15 minut i blendujemy na gładki krem.

Krok 3.

Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można udekorować odrobiną śmietany.

 

ZAPAMIĘTAJ!

Buraki powinno się gotować w skórce, wtedy nie uciekają z nich wartości odżywcze, witaminy i minerały.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj