Sałatka grecka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej. Istnieje wiele wariacji tej kultowej potrawy. My proponujemy wersję z soczewicą i cukinią oraz oczywiście z serem feta.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (4-5 porcji):
– soczewica zielona ( ¾ szkl./150 g)
– cukinia (1 szt./ 250 g)
– ser feta półtłusty (½ op./125 g)
– pomidory (3 szt./450 g)
– cebula (½ szt./50 g)
– czosnek (1 ząbek)
– sok z ½ cytryny
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Soczewicę mocz przez 5-6 godzin, następnie opłucz i gotuj przez 25 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2.
Posiekaj czosnek, pokrój cebulę w pióra, pomidory i fetę w kostkę, a cukinię w cienkie plastry.
Krok 3.
Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
Krok 4.
Polej sałatkę oliwą i skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Soczewica jest jedną z najlepszych alternatyw dla mięsa. Jest bogata w białko, potas i kwas foliowy. Ponadto ma wiele właściwości prozdrowotnych: reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz pomaga obniżyć ciśnienie.