powiększ zdjęcie

ZUPA ZIMOWA

28.11.2014

Zupy działają rozgrzewająco, dlatego powinniśmy jadać je zwłaszcza zimą. Zimowa zupa sprawi, że nie będziemy marznąć w mroźne dni.

Czas przygotowania: 40 minut

zupa_zimowa2Składniki (4 porcje):
– pomidory z puszki całe (250 g/2 op.)
– czerwona fasola z puszki (250 g/1 op.)
– suszone pomidory w zalewie (4 szt.)
– bulion warzywny (1 l)
– czerwona cebula (1 szt.)
– papryka ostra w płatkach (szczypta)
– czosnek (2-3 ząbki)
– liście laurowe (2 szt.)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– pieprz i sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Poszatkuj cebulę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj posiekany czosnek i paprykę. Smaż jeszcze 2 min.

Krok 2.

Dodaj pomidory z puszki, odcedzoną z zalewy fasolę, posiekane suszone pomidory i liście laurowe. Duś kilka minut.

Krok 3.

Dodaj zawartość patelni do bulionu. Gotuj zupę jeszcze kilka minut. Dopraw pieprzem i solą.

 zupa_zimowa3

Zupy warzywne są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Najzdrowsze są te gotowane na naturalnym bulionie, bez dodatków kostek rosołowych i mieszanek przyprawowych.    

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj

Ułatwienia dostępu