Zupy działają rozgrzewająco, dlatego powinniśmy jadać je zwłaszcza zimą. Zimowa zupa sprawi, że nie będziemy marznąć w mroźne dni.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (4 porcje):
– pomidory z puszki całe (250 g/2 op.)
– czerwona fasola z puszki (250 g/1 op.)
– suszone pomidory w zalewie (4 szt.)
– bulion warzywny (1 l)
– czerwona cebula (1 szt.)
– papryka ostra w płatkach (szczypta)
– czosnek (2-3 ząbki)
– liście laurowe (2 szt.)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– pieprz i sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Poszatkuj cebulę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj posiekany czosnek i paprykę. Smaż jeszcze 2 min.
Krok 2.
Dodaj pomidory z puszki, odcedzoną z zalewy fasolę, posiekane suszone pomidory i liście laurowe. Duś kilka minut.
Krok 3.
Dodaj zawartość patelni do bulionu. Gotuj zupę jeszcze kilka minut. Dopraw pieprzem i solą.
Zupy warzywne są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Najzdrowsze są te gotowane na naturalnym bulionie, bez dodatków kostek rosołowych i mieszanek przyprawowych.
Ułatwienia dostępu