Gdy aura za oknem jest szara i smutna, humor na pewno poprawi nam zupa z dyni o energetycznym kolorze i pikantnym smaku.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (4 porcje):
– dynia (500 g)
– bulion warzywny (1 l)
– ziemniaki (2 szt.)
– czerwona cebula (1 szt.)
– imbir starty (1 łyżeczka)
– gałka muszkatołowa (½ łyżeczki)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– pieprz i sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Pokrój dynię w kostkę i poszatkuj cebulę. Wrzuć razem na patelnię i smaż na oliwie aż dynia zmięknie.
Krok 2.
Ugotuj bulion razem z ziemniakami. Pod koniec wyjmij warzywa za wyjątkiem 1 marchewki i ziemniaków.
Krok 3.
Dodaj zawartość patelni do bulionu. Gotuj razem kilka minut. Dodaj do zupy imbir, gałkę, pieprz i sól.
Krok 4.
Zmiksuj zupę na gładki krem.
Dynia zawiera dużo beta-karotenu, z którego powstaje witamina A. To również bogactwo luteiny, która zapobiega utracie ostrości widzenia.