powiększ zdjęcie

ZUPA Z DYNI

10.11.2014

zupazdyni1Gdy aura za oknem jest szara i smutna, humor na pewno poprawi nam zupa z dyni o energetycznym kolorze i pikantnym smaku.

Czas przygotowania: 40 minut

zupazdyni2Składniki (4 porcje):
– dynia (500 g)
– bulion warzywny (1 l)
– ziemniaki (2 szt.)
– czerwona cebula (1 szt.)
– imbir starty (1 łyżeczka)
– gałka muszkatołowa (½  łyżeczki)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– pieprz i sól

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Pokrój dynię w kostkę i poszatkuj cebulę. Wrzuć razem na patelnię i smaż na oliwie aż dynia zmięknie.

Krok 2.

Ugotuj bulion razem z ziemniakami. Pod koniec wyjmij warzywa za wyjątkiem 1 marchewki i ziemniaków.

Krok 3.

Dodaj zawartość patelni do bulionu. Gotuj razem kilka minut. Dodaj do zupy imbir, gałkę, pieprz i sól.

Krok 4.

Zmiksuj zupę na gładki krem.

zupazdyni3

Dynia zawiera dużo beta-karotenu, z którego powstaje witamina A. To również bogactwo luteiny, która zapobiega utracie ostrości widzenia.    

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj