Por to warzywo o ogromnych walorach odżywczych. Ma ostry, lekko cebulowy smak, który nadaje aromat wywarom warzywnym. Zupa z pora jest bardzo sycąca, niskokaloryczna i zdrowa.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (4 porcje):
– pory (4-5 łodyg bez liści)
– cebula (1 szt.)
– ziemniaki (4 szt.)
– woda (1 l)
– bułka grahamka (1 szt.)
– jogurt naturalny 1,5% (1/2 szklanki)
– sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Pory myjemy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę szatkujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2.
Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz pory przez ok. 5 minut.
Krok 3.
Wrzucamy warzywa do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min.
Krok 4.
Grahamkę kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez ok. 15 min.
Krok 5.
Po ostudzeniu zupy, miksujemy ją blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy jogurt oraz grzanki.
Por należy do tej samej grupy warzyw co cebula i czosnek. Posiada właściwości lecznicze, jest lekkostrawny i zasadotwórczy, dlatego jest polecany m. in. w dnie moczanowej i kamicy nerkowej. Według medycyny ludowej jest również afrodyzjakiem poprawiającym męską potencję.