powiększ zdjęcie

ZUPA – KREM Z PORA

11.04.2014

por1

Por to warzywo o ogromnych walorach odżywczych. Ma ostry, lekko cebulowy smak, który nadaje aromat wywarom warzywnym. Zupa z pora jest bardzo sycąca, niskokaloryczna i zdrowa.  

 

 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):
–  pory (4-5 łodyg bez liści)
–  cebula (1 szt.)
–  ziemniaki (4 szt.)
–  woda (1 l)
– bułka grahamka (1 szt.)

– jogurt naturalny 1,5% (1/2 szklanki)

– sól, pieprz

por2SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Pory myjemy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę szatkujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Krok 2.

Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz pory przez ok. 5 minut.

Krok 3.

Wrzucamy warzywa do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min.

Krok 4.

Grahamkę kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez ok. 15 min.

Krok 5.

Po ostudzeniu zupy, miksujemy ją blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy jogurt oraz grzanki.

Por należy do tej samej grupy warzyw co cebula i czosnek. Posiada właściwości lecznicze, jest lekkostrawny i zasadotwórczy, dlatego jest polecany m. in. w dnie moczanowej i kamicy nerkowej. Według medycyny ludowej jest również afrodyzjakiem poprawiającym męską potencję.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj