powiększ zdjęcie

ZUPA KAPUŚCIANA

08.12.2014

zupa_kapusciana3

Zimą nic tak nie rozgrzewa jak talerz ciepłej zupy. Zupa kapuściana jest sycąca i niskokaloryczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa.

 

 

 

Czas przygotowania: 1,5 h

Składniki:
– kapusta włoska ( 800 g/ ½ szt.)
– sok pomidorowy (400 ml/ 1 małe op.)
– marchew (2 szt.)
– por (1 szt.)
– czosnek (3 ząbki)
– papryka ostra (ok. ½  łyżeczki)
– pieprz (ok. ½  łyżeczki)
– sól (ok. ½ łyżeczki)

zupa_kapusciana1

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

zupa_kapusciana2Krok 1.

Poszatkuj kapustę.

Krok 2.

Pokrój marchew w kostkę. Wrzuć warzywa do dużego garnka. Dodaj poszatkowany czosnek.

Krok 3.

Wlej do garnka sok pomidorowy i ok. 2/2,5 l wody, tak aby zalać wszystkie warzywa.

Krok 4.

Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Krok 5.

Pod koniec dodaj sól i przyprawy.

 

Kapusta jest bogata w przeciwutleniacze i witaminę C. Ma wiele walorów zdrowotnych, jednak nie powinny jej spożywać osoby z niedoczynnością tarczycy.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj