Zimą nic tak nie rozgrzewa jak talerz ciepłej zupy. Zupa kapuściana jest sycąca i niskokaloryczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa.
Czas przygotowania: 1,5 h
Składniki:
– kapusta włoska ( 800 g/ ½ szt.)
– sok pomidorowy (400 ml/ 1 małe op.)
– marchew (2 szt.)
– por (1 szt.)
– czosnek (3 ząbki)
– papryka ostra (ok. ½ łyżeczki)
– pieprz (ok. ½ łyżeczki)
– sól (ok. ½ łyżeczki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Poszatkuj kapustę.
Krok 2.
Pokrój marchew w kostkę. Wrzuć warzywa do dużego garnka. Dodaj poszatkowany czosnek.
Krok 3.
Wlej do garnka sok pomidorowy i ok. 2/2,5 l wody, tak aby zalać wszystkie warzywa.
Krok 4.
Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 5.
Pod koniec dodaj sól i przyprawy.
Kapusta jest bogata w przeciwutleniacze i witaminę C. Ma wiele walorów zdrowotnych, jednak nie powinny jej spożywać osoby z niedoczynnością tarczycy.