powiększ zdjęcie

KURCZAK Z PESTO Z RYŻEM I BROKUŁAMI

10.01.2014

kurczak1Większość z nas wykorzystuje pesto jako dodatek do makaronu. Ja chciałabym Wam pokazać, co jeszcze możemy przyrządzić z jego dodatkiem. Soczyste filety z udźca kurcząt pieczone w aromatycznym pesto z rukoli nie tylko wyglądają rewelacyjnie, ale i tak samo smakują! Świetnie sprawdza się nie tylko jako obiad, ale również mięso na kanapki.

 Zobaczcie jakie to proste!

 

 

 

 

Czas przygotowania: 40 min.

kurczak2Składniki:

  • filety z udźca kurcząt
  • ryż
  • brokuły

Pesto:

  • parmezan
  • rukola
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • orzechy włoskie
  • sól

 

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Blenderujemy kilka garści rukoli, orzechy, czosnek, sól, oliwę na gładką masę, trzemy do tego niewielką ilość parmezanu. Obtaczamy nasze filety i zawijamy każdy osobno  w papier do pieczenia.
  2. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 min.
  3. W tym czasie gotujemy ryż i brokuły (3 min. przed końcem pieczenia mięsa).

kurczak3

Ja  podałam ryż w łupinie z orzecha kokosowego, ale bez również smakuje wybornie.

SMACZNEGO!

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj