Bez wątpienia kochamy zupy. Każdy Polak zjada średnio 78 litrów zup rocznie. To rekord w Europie. Niedzielny obiad nie był by taki sam bez rosołu z makaronem. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu składającego się jedynie z drugiego dania. I słusznie, bo zupy są bardzo zdrowe i pożywne, chyba że ,,zepsujemy” je niewłaściwą techniką kulinarną czy kalorycznymi dodatkami.
Zupy pełnia ważna rolę w naszej narodowej kuchni i codziennym żywieniu. Ponad 70% polskich gospodarstw domowych deklaruje, że przyrządza zupę przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, a 15%-raz w tygodniu. W naszej świadomości zakorzeniony jest pogląd, że ciepła zupa to jeden z najzdrowszych posiłków. Z opinią tą zgadzają się specjaliści ds. żywienia i ze względu na wartość odżywczą i dietetyczną zalecają, aby zupy były stałym elementem w jadłospisach osób zdrowych jak i na diecie łatwo strawnej. Zupy polecane są osobom chorym na schorzenia układu pokarmowego, cukrzycę, miażdżycę, nowotwory (zwłaszcza układu pokarmowego) i otyłym. Nie bez powodu jednym z pierwszych posiłków jakie podajemy dzieciom są zupy. Prawidłowo przygotowane zupy z odpowiednio dobranych produktów są cennym źródłem składników odżywczych (białka, węglowodanów, tłuszczów), mikroelementów oraz witamin. Ułatwiają zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu i są łatwo strawne.
MIĘSNY CZY WARZYWNY?
Podstawą każdej zupy jest wywar. Może być on mięsno-warzywny lub warzywny. Do przyrządzenia wywaru mięsnego można użyć mięsa z kością lub bez oraz warzyw, przypraw i grzybów. Obie wersje wywarów są bardzo niskokaloryczne o ile użyte mięso jest chude (drób, chuda wołowina), a ich wybór zależy od naszych preferencji smakowych. Talerz wywaru to około 15 kcal, a zupy warzywnej na wywarze – ok. 60 kcal (250 ml). Kaloryczność zupy zwiększają dodatki takie jak kluski, makaron, ryż, kasza, grzanki, zasmażki i zagęszczacze (śmietana, masło, mąka).
ZUPY Z KARTONU I INSTANT
Żyjemy coraz szybciej, dlatego często nie mamy czasu na przygotowanie domowej zupy. Czy w takich sytuacjach dobrym rozwiązaniem jest kupno gotowej zupy? Oczywiście nic nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonej zupy, jednak kupienie gotowej zupy wbrew pozorom nie musi być złym pomysłem o ile zupa taka spełnia określone kryteria.
Jaką zupę wybrać, a jakiej z pewnością nie kupować?
Unikaj:
Mają niską wartość odżywczą i składają się głównie z soli i/lub glutaminianu sodu, tłuszczu, cukru i niewielkiej ilości (kilkanaście procent) suszonych i sproszkowanych warzyw.
Wybieraj:
Najzdrowsze są zupy przecierowe typu krem. Mają więcej błonnika niż czyste zupy.
MIT ROSOŁU JAKO LEKARSTWA
W naszym społeczeństwie za bardzo zdrową potrawę uznawany jest rosół (nawet ten z kostki bulionowej). W rzeczywistości jest to tłusta i słona woda o niskiej wartości odżywczej. W połączeniu z makaronem daje dość kaloryczne danie o wysokim indeksie glikemicznym.
Dużo lepszą alternatywą dla rosołu z makaronem jest zupa krem ze świeżych lub mrożonych warzyw przygotowany na chudym wywarze. Jeśli chcemy zwiększyć wartość odżywczą takiej zupy możemy dodać do niej np. chude mięso (kawałki piersi z kurczaka) czy ugotowane i pokrojone w kostkę jajko. Dodatek kaszy czy pełnoziarnistych grzanek sprawi, że taka zupa będzie pełnowartościowym posiłkiem dostarczającym wszystkich składników odżywczych.
Przepisy na zdrowe zupy można znaleźć w zakładce kulinaria.
Jak nie ,,zepsuć” zupy? Kilka porad:
Bibliografia: