powiększ zdjęcie

TOFU Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU

16.07.2018

Dania z woka są szybkie w przygotowaniu i zdrowe. Smaży się je krótko, dlatego wartość odżywcza potrawy zostaje zachowana. Połączenie kolorowych warzyw, przypraw oraz tofu zasmakuje każdemu amatorowi azjatyckiej kuchni.  

Czas przygotowania: 10 min.

Składniki (3-4 porcje):

– tofu naturalne (1 szt./500 g)

– marchew (2 szt./90 g)

– kapusta pekińska (1/2 małej szt./300 g)

– mini kolby kukurydzy (1/2 op./60 g)

– cebula (1/2 szt./25 g)

– czosnek (3 ząbki)

– olej rzepakowy (1 łyżeczka)

– papryka ostra lub słodka (szczypta)

– imbir (szczypta)

– sos sojowy jasny (2 łyżki)

– szczypiorek (3-4 łyżki)

Krok 1.
Umyj warzywa, pokrój marchewkę i tofu w kostkę oraz cebulę w pióra. Poszatkuj kapustę i przekrój mini kolby kukurydzy na pół.

Krok 2.
Wlej olej na wok, a gdy się rozgrzeje dodaj cebulę. Wymieszaj łopatką i po chwili dodaj tofu oraz przyprawy i sos sojowy. Wymieszaj.

Krok 3.
Następnie dodaj warzywa i smaż przez 2-3 min. mieszając.

Krok 4.
Przełóż danie na talerze i posyp szczypiorkiem.

 

Tofu jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego,  fosforu, wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy E oraz z grupy B. 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj