Dania z woka są szybkie w przygotowaniu i zdrowe. Smaży się je krótko, dlatego wartość odżywcza potrawy zostaje zachowana. Połączenie kolorowych warzyw, przypraw oraz tofu zasmakuje każdemu amatorowi azjatyckiej kuchni.
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki (3-4 porcje):
– tofu naturalne (1 szt./500 g)
– marchew (2 szt./90 g)
– kapusta pekińska (1/2 małej szt./300 g)
– mini kolby kukurydzy (1/2 op./60 g)
– cebula (1/2 szt./25 g)
– czosnek (3 ząbki)
– olej rzepakowy (1 łyżeczka)
– papryka ostra lub słodka (szczypta)
– imbir (szczypta)
– sos sojowy jasny (2 łyżki)
– szczypiorek (3-4 łyżki)
Krok 1.
Umyj warzywa, pokrój marchewkę i tofu w kostkę oraz cebulę w pióra. Poszatkuj kapustę i przekrój mini kolby kukurydzy na pół.
Krok 2.
Wlej olej na wok, a gdy się rozgrzeje dodaj cebulę. Wymieszaj łopatką i po chwili dodaj tofu oraz przyprawy i sos sojowy. Wymieszaj.
Krok 3.
Następnie dodaj warzywa i smaż przez 2-3 min. mieszając.
Krok 4.
Przełóż danie na talerze i posyp szczypiorkiem.
Tofu jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, fosforu, wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy E oraz z grupy B.