powiększ zdjęcie

JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA?

20.11.2014

swieta1Święta nie miałyby swojego wymiaru, gdyby nie charakterystyczne potrawy i pokarmy. W polskiej kuchni świąteczne posiłki są bardzo obfite i wyszukane. Mają być przeciwieństwem skromnych, postnych dań. Pożywienie w tych dniach ma podkreślać odświętny charakter posiłku, sprzyjać tworzeniu przyjemnej, rodzinnej atmosfery oraz okazaniu gościnności. Świąteczne dania mają swoją symbolikę, która jest ważniejsza niż ich wartość odżywcza i kaloryczność. A co jeśli jesteśmy w trakcie odchudzania kilogramów lub nie chcemy przytyć przed Sylwestrem? Mamy kilka rad jak przetrwać Święta i nie przytyć.

 1.    OGRANICZ CHLEB

Chleb zawsze stoi na stole i kusi nas, aby co jakiś czas po niego sięgnąć (do ryby, do sałatki, do zupy). Pamiętajmy jednak, że jedna kromka to ok. 100 kcal. Wydawałoby się niedużo, ale jeśli przemnożymy to przez ilość zjedzonych kromek otrzymujemy kaloryczność równą dużemu obiadowi. Ryba i inne potrawy będą smakować równie dobrze bez pieczywa.

2.    POSTAW NA RYBY

swieta2Spośród świątecznych potraw bez wątpienia najzdrowsze są ryby. Jednak są to z reguły ryby bardzo tłuste. Porcja karpia w galarecie to ok. 350 kcal. Unikajmy więc tuczących dodatków, które zwiększą kaloryczność ryby takich jak panierka, tłusta śmietana czy duże ilości oleju.

 

3.    OGRANICZ SŁODYCZE

Świąteczne stoły uginają się pod ciężarem rozmaitych słodkości, ciast, ciasteczek, czekoladowych mikołajów i cukierków. Nawet jeśli na co dzień nie jadamy słodyczy, w święta sięgamy po nie chętnie. Jeden-dwa kawałki ciasta to ilość, której nie powinniśmy przekraczać. Możemy wypróbować zdrowsze i mniej kaloryczne warianty świątecznych wypieków. Przepisy na nie można znaleźć w dziale kulinaria.

4.    UWAŻAJ NA TO, CO PIJESZ

swieta3Trudno znaleźć na świątecznych stole danie czy produkt, który nie byłby wysokokaloryczny. Dotyczy to również napojów. Wraz z nimi możemy dostarczyć sporo kalorii, które później przekształcą się w niechcianą oponkę na brzuchu. Szklanka świątecznego kompotu to od 100 do 250 kcal, kieliszek wina to kolejne 100-150 kcal. W czasie świątecznej kolacji starajmy się pić jak najwięcej wody. Woda wypełnia żołądek i zmniejsza apetyt, a przede wszystkim nie ma kalorii.

5.    ZACHOWAJ UMIAR

Często w Wigilię musimy odwiedzić min. dwie rodziny i każda chce nas jak najlepiej ugościć i nakarmić. A Wigilia to dopiero początek świątecznych odwiedzin bliższych i dalszych krewnych. Co na to poradzić? Jedynym wyjściem jest umiar i strategiczne obmyślenie planu wieczoru np. u rodziców jemy barszcz i pierogi, u teściów karpia, a u babci świąteczną babkę.

 6.    MAŁE PORCJE

Wielkość porcji jest często ważniejsza niż kaloryczność potrawy. Danie, np. ryba w galarecie, może być zdrowe, jednak 2-3 kawałki będą miały nawet 1000 kcal. Gdy na stole mamy do wyboru dużo potraw, a dokoła panuje radosna i świąteczna atmosfera, nakładamy na talerz i jemy więcej niż zazwyczaj. Najlepiej nakładać jak najmniejsze porcje różnych potraw. Dzięki temu spróbujemy każdego dania bez ryzyka, że gdy się już najemy będziemy musieli je jeść na siłę, aby nie zostawić resztek na talerzu.

 7.    NIE ŚPIESZ SIĘ

Na co dzień jemy w pośpiechu i ciężko nam się nagle przestawić na wolniejszy tryb.  Wieczór wigilijny jest jednak długi, więc aby organizm nie odkładał nadwyżki kalorii starajmy się jeść powoli i nie jeść ,,do pełna”. Odkładajmy widelec, gdy czujemy pierwsze oznaki sytości i róbmy dłuższe przerwy pomiędzy poszczególnymi daniami.

 8.    BĄDŹ AKTYWNY!

swieta4Święta Bożego Narodzenia to czas, który powinno spędzać się z rodziną, ale niekoniecznie musimy przesiedzieć całe święta przy stole. Ruch to zdrowie i jedyny sposób na spalenie świątecznych kalorii. Warto więc wybrać się z całą rodziną na świąteczny spacer, sanki czy łyżwy albo urządzić bitwę na śnieżki.

 

Bibliografia:

  1. Gawęcki J. (2008): Żywienie a zwyczaje kulturowe, [w:] Żywienie człowieka, pod red. Gawęcki J., Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2008, s. 438-442.
Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj