SOLA W SOSIE BESZAMELOWYM
Ryby są zdrowe i mogą być też smaczne. Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane i nie musi wymagać smażenia w panierce. Sola to chuda ryba morska o delikatnym, maślanym smaku, który idealnie podkreśla sos beszamelowy.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (4 porcje):
– filety z soli (4 szt.)
– brązowy ryż (400 g)
– masło (6 łyżek)
– świeża lub mrożona fasolka szparagowa (400 g)
– mleko 2 % (2 szklanki)
– cytryna (4 plastry cytryny)
– gałka muszkatołowa (szczypta)
– sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 30 min. Fasolkę ustawiamy w sitku nad gotującym się ryżem.
Krok 2.
Solę dusimy na małym ogniu w rondlu z niewielką ilością wody przez ok. 5-7 min.
Krok 3.
W małym rondlu topimy masło, dodajemy mąkę, zmniejszajmy ogień i mieszamy.
Cały czas mieszając dolewamy mleko, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprzu. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
Krok 4.
Odcedzamy ryż, polewamy rybę sosem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Ryby są źródłem kwasów omega-3, jednak aby zachować ich wartość odżywczą należy je dusić lub piec. W celu zachowania zdrowia i szczupłej sylwetki jadaj ryby 2-3 razy w tygodniu.