Ta lekka i kolorowa sałatka będzie smaczną alternatywą dla świątecznych tłustych potraw. Jest bogata w witaminy oraz kwasy omega 3 i ma bardzo mało kalorii.
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki (3-4 porcje):
– rukola (100 g/1 opakowanie)
– pomarańcza (500 g/2 sztuki)
– orzechy włoskie (45 g/1 ½ garści)
– żurawina (50 g/1 garść)
– sok z cytryny (2 łyżki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Na talerzach ułożyć rukolę.
Krok 2.
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i za pomocą ostrego noża usunąć błonki.
Krok 3.
Poszatkować orzechy.
Krok 4.
Na rukoli ułożyć cząstki pomarańczy. Posypać żurawiną i orzechami.
Krok 5.
Na koniec skropić sałatkę sokiem z cytryny.
Żurawina oraz pomarańcza są bogate w witaminę C. Jest to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy mających działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność organizmu. Jej wchłanianie z pożywienia jest znacznie lepsze niż z suplementów.