1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan. To doskonała okazja do tego, by poznać pomysły na pyszne wegańskie posiłki z wykorzystaniem całych składników i by poznać sposoby, które pozwolą nam niemal całkowicie zminimalizować liczbę odpadów!
Czy wiesz, że idea zero waste świetnie sprawdza się w kuchni wegańskiej? Istnieje wiele sposobów, by stosowane w kuchni warzywa i owoce wykorzystywać w 100 procentach – a dzięki temu dbać o środowisko naturalne i… własne finanse!
Jeśli gotujesz zupę, przygotowujesz sałatki lub inne wege potrawy z pewnością po przygotowaniu posiłku pozostają Ci resztki warzyw. Nie musisz ich wyrzucać! Istnieje wiele sposobów na ich wykorzystanie, które sprawiają, że nie muszą lądować w koszu na śmieci. Jak wykorzystać resztki warzyw?
Obierki po marchewce, selerze czy pietruszce, a także łodygi brokułów czy końcówki cebuli możesz z powodzeniem wykorzystać do przygotowania np. bulionu warzywnego. Resztki z warzyw możesz też zbierać w zamrażarce, a kiedy już uzbiera się ich odpowiednia ilość – możesz je ugotować. Domowy bulion warzywny gotowy!
Jeśli z kolei masz obierki z ziemniaków, marchewki lub batatów z powodzeniem możesz przygotować z nich zdrową przekąskę w postaci… chipsów. Wystarczy upiec obierki w piekarniku dodając do nich odrobinę oliwy i przypraw. Ale to nie wszystko. Końcówki warzyw możesz także wrzucić do blendera – wraz z przyprawami i bulionem – i dzięki temu przygotować przepyszna zupę krem!
Także niektóre części warzyw, np. nać marchewki, liście rzodkiewki czy łodygę kalafiora możesz – zamiast wyrzucania do kosza – spożytkować. Dla przykładu natkę marchewki lub liście rzodkiewki możesz wykorzystać do przygotowania pysznego pesto do kanapek. Wystarczy zblendować je z oliwą, orzechami i czosnkiem. Pesto będzie nie tylko pyszne, ale także niezwykle aromatyczne. Co zrobić z łodygą kalafiora? Można ją… usmażyć! Wystarczy podsmażyć ją na patelni wraz z warzywami lub ugotować na parze. Łodygi kalafiora smakują tak samo jak jego różyczki.
Zdarza Ci się, że po gotowaniu zostają składniki lub nadmiarowe porcje posiłku? Je także możesz użyć ponownie! Dla przykładu warzywa z poprzedniego obiadu mogą posłużyć jako podstawa zupy. Można je także wykorzystać do kolejnego obiadu w postaci np. gulaszu. Z powodzeniem możesz też dodać do nich soczewicę lub ciecierzycę tworząc pożywne danie.
Co więcej, z pozostałości po obiedzie można przygotować również zapiekankę warzywną. Gotowane lub pieczone warzywa świetnie sprawdzają się jako składnik zapiekanek zwłaszcza gdy dodamy do nich tofu, sos pomidorowy i przyprawy!
Wiele osób wyrzuca także resztki po owocach – choć one również świetnie nadają się do wykorzystania. Dla przykładu, z przejrzałych owoców, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia można przygotować domowe dżemy i musy. Wystarczy ugotować je z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i… dżem lub naturalny mus do owsianek i deserów gotowy!
Z resztek owoców można także przygotować smoothies i różnorodne koktajle. Świetnie nadają się do tego owoce o miękkiej teksturze. Co więcej, można je także mrozić i używać po pewnym czasie.
Co zrobić, gdy jednak zostaną ci odpady organiczne w postaci np. skórek owoców cytrusowych czy pestek? Wówczas najlepszym sposobem na ich ponowne wykorzystanie jest kompostowanie, które pozwoli przekształcić resztki w żyzną glebę! Warto mieć w kuchni naczynie na odpady bio. Gdy będzie ono pod ręką segregacja będzie dużo łatwiejsza.
Warto pamiętać, że kluczowe dla niemarnowania żywności jest jej odpowiednie przechowywanie. Pojemniki hermetyczne SeeYoo od Dafi znacząco wydłużają świeżość produktów oraz zachowują ich smak. Na dodatek zapobiegają roznoszeniu się zapachów w lodówce.
Pojemniki zostały stworzone właśnie w odpowiedzi na problem marnowania jedzenia. Ich szczelne zamknięcie i pompka próżniowa chronią produkty przed kontaktem z powietrzem i wilgocią. Pojemniki świetnie nadają się także do przechowywania półproduktów oraz niespożytych dań.