Risotto primavera (wł. wiosna) to włoskie danie pełne kolorowych wiosennych warzyw. Niech wiosna zagości w naszej kuchni!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (2-3 porcje):
– ryż risotto (1 szklanka)
– bulion warzywny (1 l)
– marchew (1 szt.)
– cukinia (1 mała szt.)
– groszek cukrowy (2 garście)
– cebula (1 szt.)
– łodygi selera (5 szt.)
– pomidory (2 szt.)
– cebula (1 szt.)
– natka pietruszki (1/2 pęczka)
– czosnek (1 ząbek)
– pieprz, sól
– oliwa z oliwek (2 łyżeczki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj poszatkowany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 2.
Dodaj ryż i kilka łyżek bulionu. Mieszaj i dolewaj co jakiś czas bulion do momentu, aż ryż będzie miękki i sypki.
Krok 3.
Pokrój marchew w kostkę, cukinię w plastry, a groszek-na mniejsze kawałki. Na drugiej patelni duś warzywa w niewielkiej ilości wody, aż będą miękkie i lekko chrupkie. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz posikaną natkę pietruszki.
Krok 4.
Dodaj warzywa do ryżu i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Ryż risotto zawiera głównie węglowodany, ale również białko. Ma dość wysoki indeks glikemiczny, jednak w połączeniu z bogatymi w błonnik warzywami otrzymujemy dietetyczną i pełną składników odżywczych potrawę.