powiększ zdjęcie

RISOTTO PRIMAVERA

17.06.2014

risotto3Risotto primavera (wł. wiosna) to włoskie danie pełne kolorowych wiosennych warzyw. Niech wiosna zagości w naszej kuchni!

 

 

 

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (2-3 porcje):

risotto1ryż risotto (1 szklanka)
– bulion warzywny (1 l)
– marchew (1 szt.)
– cukinia (1 mała szt.)
– groszek cukrowy (2 garście)
– cebula (1 szt.)
– łodygi selera (5 szt.)
– pomidory (2 szt.)
– cebula (1 szt.)
– natka pietruszki (1/2 pęczka)
– czosnek (1 ząbek)
– pieprz, sól
– oliwa z oliwek (2 łyżeczki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj poszatkowany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 2.

Dodaj ryż i kilka łyżek bulionu. Mieszaj i dolewaj co jakiś czas bulion do momentu, aż ryż będzie miękki i sypki.

Krok 3.

Pokrój marchew w kostkę, cukinię w plastry, a groszek-na mniejsze kawałki. Na drugiej patelni duś warzywa w niewielkiej ilości wody, aż będą miękkie i lekko chrupkie. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz posikaną natkę pietruszki.

Krok 4.

Dodaj warzywa do ryżu i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku.

risotto2

Ryż risotto zawiera głównie węglowodany, ale również białko. Ma dość wysoki indeks glikemiczny, jednak w połączeniu z  bogatymi w błonnik warzywami otrzymujemy dietetyczną i pełną składników odżywczych potrawę.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj