Znane od wieków w Azji owoce goji robią aktualnie furorę w Europie i Stanach. Uważane są za jedne z najzdrowszych owoców świata, jednak często nie mamy pomysłu jak je wykorzystać w kuchni.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (4 porcje):
– roszponka (100 g/1 op.)
– szpinak świeży (30 g/1 garść)
– grejpfrut czerwony (500 g/2 szt.)
– ser pleśniowy blue (150 g/1½ op.)
– owoce goji (40 g/4 łyżki)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– miód (1 łyżka)
– sos balsamiczny (do dekoracji)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Umyj i osusz roszponkę oraz szpinak.
Krok 2.
Obierz i pokrój na małe kawałki grejpfruty.
Krok 3.
Pokrój w kostkę ser pleśniowy.
Krok 4.
Układaj na talerzu liście roszponki i szpinaku, kawałki grejpfruta oraz sera. Posyp sałatkę owocami goji.
Krok 5.
W małej filiżance wymieszaj miód z oliwą. Polej sosem sałatkę i ozdób ją gęstym sosem balsamicznym.
Kolcowój chiński to popularny krzew ozdobny, który możemy spotkać w parkach i przydomowych ogródkach. Jego owoce są uznawane za naturalny lek. Zawierają witaminę C i B2, żelazo, beta-karoten, zeaksantynę, luteinę i selen. Wzmacniają odporność i chronią oczy przez chorobami, takimi jak zanik plamki żółtej. Dodatkowo obecność werfaryny działa przeciwzakrzepowo i antyzawałowo.